Ντράγκι: Πιθανές νέες μειώσεις των επιτοκίων αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να χαλαρώσει ξανά την πολιτική της, ενδεχομένως με νέες περικοπές των επιτοκίων ή με αγορές περιουσιακών στοιχείων, εάν ο πληθωρισμός δεν επανέλθει στον στόχο του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την Τρίτη.

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως “Ελλείψει βελτίωσης, με αποτέλεσμα να απειλείται η συνεχής επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας, θα χρειαστούν πρόσθετα κίνητρα”.

“Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι εάν πρόκειται να επιτευχθεί αυτή η αξία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα (λίγο κάτω από το 2%), ο πληθωρισμός πρέπει να είναι υψηλότερος από αυτό το επίπεδο, κάποια στιγμή στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει “σημαντικός χώρος” για περισσότερες αγορές περιουσιακών στοιχείων και “περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια”.

“Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία που διαθέτουμε για να εκπληρώσουμε την εντολή μας – και θα το κάνουμε και πάλι για να απαντήσουμε σε τυχόν προκλήσεις για τη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον”, δήλωσε ο Ντράγκι.

Οι αγορές ανέμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, καθώς περίμεναν «σήμα» για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και ενδεχομένως περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

SHARE