Υπόθεση Novartis: Ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου για δωροληψία ζητά η Τουλουπάκη

Την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού, Ανδρέα Λοβέρδου, για την υπόθεση της Novartis, παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η κ. Τουλουπάκη αποδίδει στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ τη διάπραξη του αδικήματος της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση και ζητά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του μετά την άρση ασυλίας του, στις αρχές Οκτωβρίου, από τη Βουλή, την οποία είχε ζητήσει και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος.

Στο πόρισμα, που είχε αποστείλει η Εισαγγελίας Διαφθοράς στη Βουλή, τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να κληθεί ο πρώην υπουργός Υγείας σε εξηγήσεις στους εισαγγελείς, αναφέρεται ότι ο κ. Λοβέρδος ελέγχεται ποινικά για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως το Μάιο του 2012 και την κοστολόγηση 4 φαρμάκων της Novartis (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis).

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν στη Βουλή, στηρίζουν την κατηγορία σε βάρος του κ. Λοβέρδου σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκδόθηκαν από συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρεία.

Σύμφωνα με το πόρισμα, τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε τιμές αρκετά πιο υψηλές, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να αυξηθεί αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο κ. Λοβέρδος από την αρχή αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε επιλήψιμες πράξεις σε σχέση με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας και έχει προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Νέο θρίλερ στην Προανακριτική: Τι θα γίνει στην σημερινή συνεδρίαση

Με την εξέταση του αιτήματος που έχει καταθέσει ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, να εξαιρεθούν οι κ. Πλεύρης, Κυρανάκης και Κεγκέρογλου, ξεκινούν – εκτός απροόπτου – οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής μετά από δύο αναβολές.

Κατόπιν θα εξεταστεί και το δεύτερο αίτημα της πλευράς Παπαγγελόπουλου για ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου και αν υπάρξει χρόνος θα εξεταστεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής, για πρώτη φορά μετά από τρεισήμισι χρόνια έρευνας της υπόθεσης.

«Αν δεν το πράξουν άμεσα και δεν τους εξαιρέσει η προκαταρκτική επιτροπή, θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής, θα ακυρώσουν το έργο της και θα επιβεβαιώσουν για άλλη μία φορά ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία για την εκδικητική πολιτική δίωξη που εξυφαίνεται σε βάρος μου» δήλωσε χθες ο κ. Παπαγγελόπουλος για τους κ. Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου, με την πλευρά της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής να κάνει λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» και τακτική καθυστερήσεων από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, πρώην διοικητή της ΕΥΠ και πρώην εισαγγελέα.

Α. Λοβέρδος: Αμετανόητοι σκευωροί – Απάντηση στη δίωξη Τουλουπάκη για δωροληψία

SHARE