ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ – ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

pavlopoulosΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη πως ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προτείνει είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η επιλογή του πρωθυπουργού (κόντρα σε αντιδράσεις απο την Αριστερή Πλατφόρμα που προτιμούσε υποψήφιο από την κεντροαριστερά) δείχνει την πρόθεσή του να στείλει μήνυμα εθνικής ενότητας την ώρα που η Ελλάδα διαπραγματεύεται καλύτερους δανειακούς όρους με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Χρειαζόμαστε ΠτΔ με δημοκρατική ευαισθησία αλλά και αποδοχή στη Βουλή των Ελλήνων που αύριο θα ψηφίσει. Με αυτό το σκεπτικό προτείνω τον Προκόπη Παυλόπουλο υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ενώνει. Το όνομα δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο από τη συγκυρία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Υπήρξαν πολλές προτάσεις. Ακουσα και την εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι εύλογη γιατί δεν υπήρξε ποτέ αριστερός πρόεδρος στη χώρα. Η αριστερά όμως στις ποιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην ιστορία. Δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για το εαυτό της αλλά αναζητούσε έμπνευση από το λαό».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Η ΝΔ θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Καραγκούνης αναφέρει:

«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της ΝΔ Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ, κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό. Είναι αυτονόητο ότι η ΝΔ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».

Τον Π. Παυλόπουλο στηρίζουν και οι ΑΝΕΛ.

Τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο, προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Ποτάμι, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη υποψηφιότητα Αλιβιζάτου.

Ο πρωθυπουργός «ανακοινώνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο, επί χρόνια στέλεχος και υπουργό της ΝΔ. Είναι γνωστή η στάση αρχών του ΚΚΕ για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου και αυτήν θα τηρήσει, ψηφίζοντας «παρών» στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1950 στην Καλαμάτα. Στην πόλη αυτή τελείωσε το Λύκειο και ως πρωτοετής της Νομικής ήλθε στην Αθήνα το 1968.

Είναι παντρεμένος με τη Βλασία Παυλοπούλου – Πελτσεμή.

Έχει αποκτήσει τρία παιδιά, το Βασίλη δικηγόρο, τη Μαρία πτυχιούχο γαλλικής φιλολογίας και τη Ζωή νηπιαγωγό.

Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μιχ. Στασινόπουλου, με τον οποίο είχε συνδεθεί, όταν ο τελευταίος στην περίοδο της Δικτατορίας ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σπούδασε στο Παρίσι, όπου στο Πανεπιστήμιου Paris II (πρώην Σορβόννη) το 1975 παίρνει τον μεταπτυχιακό τίτλο DEA  και το 1977 ανακηρύσσεται διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο (με βαθμό «Άριστα»).

Κατά τη περίοδο 1978-79 υπηρέτησε τη θητεία του ως οπλίτης των Διαβιβάσεων.

Ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα έγινε σταδιακά, Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Καθηγητής (1989) της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 εξελέγη Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris II.

Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία και άρθρα με ευρεία αναγνώριση από την επιστημονική κοινότητα.

Εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 1996 και Α΄Αθηνών στις εκλογές 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα (1989-1990), Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή (1990-1995), Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. (1995-1997), Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. (2000-2004), Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (2004-2007), Υπουργός Εσωτερικών (2007-2009).

SHARE