Νέος νόμος Κατσέλη: Τέσσερις κατηγορίες δανειοληπτών στο έλεος του…Θεού (των τραπεζών)

Στο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας, με βάση την μέχρι σήμερα πληροφόρηση, αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας θα τίθεται όποιος πληροί τα ακόλουθα:

  • Το υπόλοιπο της ληξιπρόθεσης οφειλής 90 ημερών την 31/12/2018 να ανέρχεται μέχρι 130.000 ευρώ.
  • Η αξία της πρώτης κατοικίας να ανέρχεται μέχρι 250.000 ευρώ.
  • Το εισόδημά του δανειολήπτη να ανέρχεται μέχρι 12.500 ευρώ για τον άγαμο, τις 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ μέχρι και 36.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν το 50% της οφειλής.
  • Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής.

—–Μέγιστο θέμα δημιουργείται στην περίπτωση που ο δανειολήπτης τύχει προστασίας και το εισόδημα του ανέρχεται σε 12.500 ευρώ.

Η μηναία δόση σε εναπομείνασα συνολική οφειλή 130.000 ευρώ αποπληρωτέα σε 25 χρόνια με περιθώριο κέρδους 2%, όπως θα προβλέπεται στο νομοθέτημα ξεπερνά το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως , δηλαδή 6.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστά πρακτικά την προστασία αναποτελεσματική, διότι το ήμισυ του εισοδήματος θα ξοδεύεται εκ προοιμίου αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του δανείου με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος μη αξιοπρεπούς διαβίωσης του δανειολήπτη.

—–Μια θετική πρόβλεψη για τους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες  είναι η επιδότηση από το Δημόσιο της μηνιαίας δόσης κατά 1/3.

Το μέτρο αυτό κινδυνεύει να αποτελέσει «χαρμόσυνο νέο» για τους κερδοσκόπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά «κόκκινων» δανείων, εάν δεν απαγορευτεί η πώληση των δανείων που θα τύχουν επιδότησης με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Ένα fund, όταν αγοράζει ένα δάνειο 100.000 ευρώ, καταβάλει περί τις 25.000 ευρώ. Απαιτεί από το δανειολήπτη 100.000 ευρώ, συν τους τόκους. Αν η εξυπηρέτηση του δανείου τύχει επιδοτήσεως, οι φορολογούμενοι πολίτες θα καταβάλουν , το 1/3, δηλαδή 33.000 ευρώ.

Έτσι ο κερδοσκόπος που κατέβαλε 25.000 ευρώ για την αγορά του δανείου θα εισπράξει 33.000 ευρώ από το Δημόσιο και επομένως έχει εξασφαλισμένη την επιστροφή του κεφαλαίου των 25.000 ευρώ που διέθεσε, ενώ θα συνεχίσει ν’ απαιτεί την αποπληρωμή των 67.000 ευρώ συν τους τόκους από τον δανειολήπτη.

—–Εκτός προστασίας μένουν οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, μια κοινωνική ομάδα 140.000 οικογενειών δανειοληπτών και εγγυητών. Αυτή η σοβαρότατη αδικία προέρχεται από την λογιστικοποίηση του δανείου βάση της ισοτιμίας της ημέρας υποβολής της αίτησης ένταξης, η οποία εκτινάσσει το ποσό της οφειλής κατά 57% περίπου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει, άν θα τύχουν προστασίας, όσοι πληρούν τις προυποθέσεις ένταξης, όμως, ήδη στα πλαίσια του Ν. Κατσέλη, έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση.

—–Καμία πρόβλεψη προστασίας για τους εκατοντάδες χιλιάδες εγγυητές που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες που δημιούργησαν με την εργασία τους και όχι με δανεισμό. Ανέλαβαν εγγυητική ευθύνη στην αποπληρωμή των δανείων σε συνθήκες που δεν προμήνυαν την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας κι όμως περνούν απαρατήρητοι…

 

Από άρθρο της δικηγόρου Α.Νούκα στο newsbomb.gr

SHARE