Νέος ΕΝΦΙΑ σε 10 ημέρες – Μπαμ και κάτω η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών – Το 15% πληρώνει περισσότερα, το 18% λιγότερα

 

Κερδισμένους  και χαμένους θα έχουν οι ανατροπές στο φορολογικό κόστος κάθε είδους μεταβίβασης ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ από τα μέσα Ιουνίου. Απόφαση της κυβέρνησης σε συμφωνία φυσικά με τους θεσμούς, είναι, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να γίνει εφάπαξ και άμεσα. Έτσι, με έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο, οι φορολογούμενοι θα δουν και τις διαφορές από το προηγούμενο καθεστώς.

Ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα επωμιστούν πρόσθετα βάρη στον ΕΝΦΙΑ, περίπου επτά στους δέκα θα έχουν αμετάβλητο εκκαθαριστικό ενώ για ένα ποσοστό 18% προβλέπονται μειώσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  φέρεται να επιβεβαίωσε ότι από την αύξηση θα επιβαρυνθούν και λαϊκές περιοχές. Ωστόσο, όπως είπε, θα είναι πολύ μικρή και δεν θα ξεπεράσει τα 20 ευρώ ετησίως. Αντίθετα η αύξηση στις τουριστικές περιοχές θα είναι μεγαλύτερη.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να παραδέχθηκε τις επιβαρύνσεις ωστόσο διευκρίνισε ότι στο 67% θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ το 18% θα δει μειώσεις. Αυξήσεις θα υπάρξουν επίσης σε τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, είπε.

Αναλυτικότερα:

– Το 67% των ιδιοκτητών ακινήτων θα καταβάλει τα ίδια ποσά.
– Το 15% θα πληρώσει περισσότερα.
– Το 18% θα καταβάλει λιγότερα

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα εάν θα υπάρξει παρέμβαση στο ύψος του αφορολογήτου ορίου του συμπληρωματικού φόρου. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας προς το όριο των 250.000 ευρώ, χωρίς παράλληλη παρέμβαση στους συντελεστές του βασικού φόρου.

 

Αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ και σε λαϊκές περιοχές παραδέχεται ο Τσακαλώτος

SHARE