Νέο ιστoρικό χαμηλό για το ελληνικό 10ετές

Σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνει σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,09%.

Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,072% με πτώση της τάξης του 6,5% από χθες και σε νέα ιστορικά χαμηλά με το spread έναντι της Γερμανίας να διαμορφώνεται στις 146 μ.β, ενώ νέο χαμηλό καταγράφει και η απόδοση του 5ετούς η οποία υποχωρεί θεαματικά κατά… 18% και στο 0,32%.

Η μεγάλη μείωση οφείλεται αφενός στις δηλώσεις Λαγκάρντ ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σύντομα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο Fitch. Αφετέρου βοηθά η συνολική εικόνα που επικρατεί στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης όπου οι αποδόσεις επιστρέφουν κοντά σε χαμηλά πολλών μηνών.

Αιτία γι’ αυτό η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και ο οικονομικός αντίκτυπος που έχει η εξέλιξη αυτή όπως προειδοποιούν οι διεθνείς οίκοι, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εγκαταλείπουν τις αγορές μετοχών που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο και η στροφή τους σε πιο ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως αυτό των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης,.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί στο -0,39%, του γαλλικού στο -0,13% και του ιταλικού στο 0,956%.

SHARE