Νέα κυβέρνηση στην Ιταλία με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε – Πρόβλημα με το υπουργείο Οικονμικών

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο καθηγητής Τζουζέπε Κόντε, τον οποίο είχαν προτείνει για πρωθυπουργό το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός σημείωσε πως θα εργαστεί ως δικηγόρος υπεράσπισης του ιταλικού λαού αλλά διευκρίνισε πως πρώτο του μέλημα είναι να επιβεβαιώσει την «ευρωπαϊκή θέση» της χώρας.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στις επιλογές για την στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, ειδικά στους υποψήφιους για τα κομβικά υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που θα είναι κρίσιμα για τις σχέσεις της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζήτημα-κλειδί είναι το ενδεχόμενο διορισμού του ηλικιωμένου κι ευρω-σκεπτικιστή οικονομολόγου Πάολο Σαβόνα για το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών.

Κύκλοι του προέδρου της Ιταλίας άφηναν αιχμές για τον Σαβόνα. «Ο πρόεδρος δεν εκτιμά οικονομολόγους που είναι κατά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσαν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, ώστε να υλοποιήσει την υπόσχεση της παράταξής του για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ύψους 780 ευρώ ανά μήνα στα φτωχά νοικοκυριά.

Ο αρχηγός της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, φέρεται διατεθειμένος να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, που θα είναι αρμόδιο για την απέλαση των μεταναστών που διαμένουν παράνομα στην Ιταλία, κάτι που συνιστά χρόνιο αίτημα του κόμματος.

 

SHARE