Νέα κόντρα Ιταλίας – Κομισιόν : Προειδοποίηση Ντομπρόβσκις – Ντι Μάιο: Δεν διαπραγματευόμαστε με τεχνοκράτες

Σε έναν ακόμα γύρο σκληρής αντιπαράθεσης με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις φαίνεται πως οδεύουν ΕΕ και Ιταλία με την Κομισιόν να κάνει λόγο για την ανάγκη διορθώσεων στο έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019 και με τη Ρώμη να απαντά ότι δεν θα υπαναχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις.

Η Ιταλία θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική διόρθωση το τρέχον και το επόμενο έτος για να αποφύγει την υπαγωγή της στη διαδικασία επί παραβάσει και την επιβολή ποινών για την επιδείνωση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού της, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύεται σήμερα.

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ουσιώδης διόρθωση του ελλείμματος το 2019 και το 2020», υποστηρίζει ο Ντομπρόβσκις στη συνέντευξη αυτή, που δημοσιεύεται μία ημέρα μετά την έναρξη από την Κομισιόν μιας διαδικασίας που ενδέχεται να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων και να κλιμακώσει τη σύγκρουση των Βρυξελλών με την κυβέρνηση της Λέγκας (άκρα δεξιά) και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») στη Ρώμη.

Για τον Ντομπρόβσκις, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της Ιταλίας, που προβλέπει τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης  – την προωθεί η Λέγκα – μπορεί να αποδειχθεί πολύ δαπανηρή και να επιδεινώσει περαιτέρω τα δημοσιονομικά της χώρας.

Ντι Μάιο: Καμία διόρθωση στον προϋπολογισμό, διάλογος με πολιτικούς όχι με τεχνοκράτες

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο έσπευσε να καταστήσει σαφείς τις θέσεις του.
«Δεν θα γίνει καμία διόρθωση στον προϋπολογισμό.
Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ πρέπει να γίνονται από πολιτικούς, όχι από τεχνοκράτες» υποστήριξε απαντώντας στις συστάσεις Dombrovskis ο Di Maio, ο οποίος διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν δίνει βάση στις απαιτήσεις της Κομισιόν για περικοπές.

SHARE