Επιτροπή Ανταγωνισμού: Οι έλεγχοι στις τράπεζες δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα – Και νέα έφοδος

(upd) Διευκρινίσεις σχετικά με την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), στην Attica Bank αλλά και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών χθες και σήμερα (7 και 8/11/2019), παρείχε με σχετική της ανακοίνωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας».

Όπως επισημαίνεται, οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι ήταν προσχεδιασμένοι εδώ και πολλές εβδομάδες στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας, σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών.
«Οι έλεγχοι αφορούσαν ανησυχίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι ερευνώμενες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές οριζόντιας σύμπραξης ή πρακτικές αποκλεισμού στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληρωμών κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3959/2011 για την προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού, καθώς και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Παράλληλα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διευκρινίζει ότι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.
Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή σέβεται πλήρως τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα ακρόασης των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.
Νέα έφοδος σήμερα, στο στόχαστρο τα κατώτερα στελέχη

Εν τω μεταξύ, νέα έφοδο στις τράπεζες πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

O έλεγχος στα κεντρικά γραφεία ξεκίνησε το πρωί, με τα κατώτερα στελέχη να βρίσκονται αυτή τη φορά στο στόχαστρο.

Η σημερινή έφοδος έρχεται σε συνέχεια καταγγελιών της Viva Wallet για τις χρεώσεις στα Pos και σε άλλες συναλλαγές με τις τράπεζες.

Χθες, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και στην Τράπεζα Αττικής . Ταυτόχρονα, επισκέφθηκαν και τα γραφεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.. Αν και δεν έχει γίνει γνωστός, επισήμως τουλάχιστον, ο λόγος αυτής της κίνησης, εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες σχετίζεται με τις χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες σε συγκεκριμένες συναλλαγές.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τι σημαίνει η “επιδρομή” της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Το “σόου” ενόχλησε, αλλά τελικά τους έκανε καλό – Η εικόνα των τραπεζών στην κοινωνία

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες για τις χρεώσεις

 

Γεωργιάδης: Kαμία εμπλοκή του υπουργείου Ανάπτυξης στην έφοδο στις τράπεζες

SHARE