Νέα διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη καλεί η Γερμανία στις 16 Φεβρουαρίου

Να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά την Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη κάλεσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση τις χώρες που εμπλέκονται στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης και επισήμανε ότι συμμερίζεται απόλυτα την ανησυχία που εξέφρασε χθες ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ τόνισε ότι η γερμανική πλευρά δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει για όσα δήλωσε ο κ. Γκουτέρες, απέφυγε ωστόσο να ονομάσει χώρες οι οποίες παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν ήταν το τέρμα, αλλά μόνο μια ενδιάμεση στάση και ότι «θα χρειαστεί πολλή υπομονή».
«Συμμεριζόμαστε την ανησυχία του Γενικού Γραμματέα και εργαζόμαστε πυρετωδώς προκειμένου να προωθήσουμε τη συμφωνηθείσα διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και αναφέρθηκε στην επικείμενη, στα μέσα του μηνός, συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, στην σύγκληση στην Γενεύη της στρατιωτικής Επιτροπής 5+5 για την κατάπαυση του πυρός, στην επεξεργασία ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην συζήτηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΟΗΕ, ο οποίος είναι αρμόδιος τόσο για να επιβεβαιώσει τυχόν παραβιάσεις όσο και για να προτείνει κυρώσεις.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας καλεί στο Μόναχο όσους συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πριν από δυόμισι εβδομάδες. «Προσκάλεσα μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, τα κράτη που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, στις 16 Φεβρουαρίου στο Μόναχο στην πρώτη συνάντηση έπειτα από τη διάσκεψη», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε κοινή του συνέντευξη στις εφημερίδες του “Redaktionsnetzwerk Deutschland / RDN” («Δικτύου Συντακτών Γερμανίας») που θα κυκλοφορήσουν αύριο, Πέμπτη.

«Η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιμαχομένων μερών στη Γενεύη είναι ένα καλό σημάδι και θα υλοποιήσει μια σημαντική συμφωνία της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη. Είναι επειγόντως αναγκαίο τα δύο μέρη να συζητήσουν τώρα για την επίτευξη μιας πραγματικής κατάπαυσης του πυρός και να διαπραγματευτούν το πλαίσιο γι’ αυτήν. Η διεθνής κοινότητα, αλλά κυρίως ο λαός της Λιβύης, αναμένει τώρα γρήγορα και συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Ωστόσο, εκτιμά ότι «οι πιθανότητες να επιλυθεί σύντομα η διαμάχη είναι μικρές και ο δρόμος προς την ειρήνη στη Λιβύη παραμένει μακρύς, οι συνομιλίες όμως που βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σηματοδοτούν ένα σημαντικό στάδιο. Οι συνομιλίες της Γενεύης μας ενθαρρύνουν να συνεργαστούμε με επιμονή με τα Ηνωμένα Έθνη για την εφαρμογή των αποφάσεων του Βερολίνου. Αυτό τον στόχο οφείλει να εξυπηρετήσει η προσεχής συνάντηση του Μονάχου», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας.

 

SHARE