Ν.Παππάς: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για τις ΗΠΑ»

Eφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο CNN Greece, ο βουλευτής Νότιου Τομέας Αθήνας και αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Ασκεί δριμεία κριτική για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι τα έδωσε όλα στην υπερδύναμη χωρίς να πάρει ανταλλάγματα. Ο κ. Παπάς θεωρεί τεράστιο λάθος τη στήριξη του κ. Μητσοτάκη στην εκτέλεση του Κασέμ Σολεϊμάνι. Καλεί σε σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην Ουάσιγκτον, με αιχμή την επικύρωση της συμφωνίας για τις βάσεις.

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι δεδομένη για κανέναν. Δεν πρέπει να είναι δεδομένη για τις ΗΠΑ, όπως δεν ήταν δεδομένη για τη Ρωσία και την Κίνα στη μεγάλη κρίση του 2015. Η Ελλάδα είναι μια χώρα του δυτικού κόσμου, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Έχει όμως τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα τα οποία ταυτίζονται με την ειρήνη και τη σταθερότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ο κ. Παππάς κάνει λόγο για κυβέρνηση ταξικής μεροληψίας που διαψεύδει τις προεκλογικές υποσχέσεις της. «Ο συνταξιούχος δεν θα δει τη 13η σύνταξη, δεν θα γίνει η μείωση της προκαταβολής φόρου, οι δικαιούχοι δεν θα δουν κοινωνικό μέρισμα, δεν θα μειωθεί ο κεντρικός συντελεστής του ΦΠΑ» τονίζει, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική ταξικής μεροληψίας που κρύβεται πίσω από ένα επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού.

Επιρρίπτει ακόμα ευθύνες στην κυβέρνηση ότι ακύρωσε την προοπτική για μικρότερα πλεονάσματα που είχε πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι για μια ακόμα φορά το Δημόσιο βάζει πλάτη χωρίς να αποκτά δικαιώματα στη διοίκηση. Προτείνει δε μια ισχυρή δημόσια παρέμβαση στην Οικονομία την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να την περιγράψει στο πρόγραμμά του..

Ο κ. Παππάς αφήνει σαφείς αιχμές σε βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι βάζει προσκόμματα στο άνοιγμα του κόμματο. Χαρακτηρίζει δε αβάσιμο και πολλές φορές υποβολιμαίο το φόβο περί πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζει πως «αν κινδυνεύουμε από κάτι, είναι να μας κυριεύσει ένα αίσθημα αυτάρκειας και αυταρέσκειας».

Τέλος, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ, «με την ευθύνη ενός κόμματος που διεκδικεί τη διακυβέρνηση», να προτείνει άλλο πρόσωπο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση που ο κ. Παυλόπουλος δεν θέλει να είναι υποψήφιος.

SHARE