Ν. Δένδιας: Να μην αποχωρήσει η Τουρκία από τις διερευνητικές επαφές

Joint statements after a meeting between the Minister of Foreign Affairs of Greece Nikos Dendias and Minister of Foreign Affairs of Cyprus, Nikos Christodoulides, in Athens, on January 13, 2020 / Κοινές δηλώσεις μετά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Kύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην Αθήνα, στις 13 Ιανουαρίου, 2020

Να κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ ζητά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάνοντας λόγο για μια μεγάλη εθνική επιτυχία που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δένδιας είπε πως θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των κομμάτων επί της συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, τόνισε ότι δεν ήξερε, όταν αναχωρούσε για το Κάιρο πως θα υπέγραφε τη συμφωνία ενώ κάλεσε την Τουρκία να μην αποχωρήσει από τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

«Δεν ήξερα ότι θα υπογράφαμε, υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες, η τελευταία στη μία παρά τέταρτο το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Υπήρξε και σύσκεψη με τον κ.Μητσοτάκη στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης. Είναι μεγάλη επιτυχία. Επελέγη η τμηματική οριοθέτηση. Σε αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Είναι προϊόν πολλής προεργασίας η συμφωνία, σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση, πρόβλεψη για διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη, ακόμη και με την Τουρκία. Εξυπηρετεί πλήρως το εθνικό συμφέρον. Το σύνολο της κοινωνίας την αντιμετώπισε έτσι» είπε ο κ.Δένδιας, αναφέροντας πως η αντιπολίτευση θα έχει πλήρη γνώση της συμφωνίας.

«Η αντίληψη της χώρας ήταν γνωστή. Έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων. Η συμφωνία που καταλήξαμε είναι μια συμφέρουσα εθνική συμφωνία. Η συμφωνία περιέχει επακριβώς το ορθό ποσοστό επήρειας των νησιών που περιλαμβάνει το διεθνές δίκαιο. Είναι μια συμφωνία δίκαιη και νόμιμη.
Αυτό είναι το σημαντικό και καταδεικνύει πόσο παράνομο και εξωπραγματικό ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.

SHARE