Mytilineos: Εγκαινιάστηκε η νέα μονάδα 826 MW με καύσιμο φυσικό αέριο – Νέα σελίδα στην Ενέργεια με επένδυση 300 εκατ.

Ένα ακόμη ορόσημο προστέθηκε σήμερα στην εδραίωση της Mytilineos στην ηγετική θέση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη θεμελίωση της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα πραγματοποιηθεί στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας, στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Η θεμελίωση έγινε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, επιχειρηματιών όπως ο Ιβαν Σαββίδης και οι CEO και των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης, της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, και της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου .

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 53 χρόνια πριν είχε εγκαινιάσει το εργοστάσιο της Αλουμίνιον ένα έργο που εμπνεύστηκε και θεμελίωσε ο Κωσταντίνος Καραμανλής.

“Συγχαίρω τον όμιλο που εμπιστεύεται τη χώρα και τους ανθρώπους της και δημιουργεί δουλειές για τους Έλληνες και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως την ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της πράσινης ενέργειας. Η επένδυση απέσπασε μόνο θετικές γνωμοδοτήσεις από όλες τις αρχές και δείχνει ότι μπορούμε να παράγουμε νέο πλούτο και να έχουμε φθηνή ενέργεια με σεβασμό στο περιβάλλον” τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση συμβαδίζει με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης : την αντικατάσταση του λιγνίτη από πιο ήπιες μορφές ενέργειας , την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για νέες θέσεις εργασίας και πιο φθηνή τιμή του ρεύματος και τον περιορισμό της αιμορραγίας που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη φιλόδοξη δέσμευση για γρήγορη απεξάρτηση από το λιγνίτη μέχρι το 2028 που υπερβαίνει χρονικά το στόχο της Γερμανίας (απεξάρτηση το 2038). Εξήγγειλε δε ότι θα εκπονηθεί ειδικό master plan για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ώστε οι περιοχές αυτές απαλλαγμένες από το λιγνίτη να μετατραπούν σε πόλους έλξης επενδύσεων.

Μυτιληναίος: Τα εργοστάσιά μας θα γίνουν “πράσινα”

Λίγο νωρίτερα ο Ε. Μυτιληναίος καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό είχε και ο ίδιος αναφερθεί στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα κατά την οποία δεσμεύτηκε ότι το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί από το 20% στο 35% το 2030.

“Ο στόχος που θέσατε δεν είναι απλώς φιλόδοξος είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητά σας. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές”, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

“Η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια. Και στο μερίδιο που της αναλογεί  δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη. Μέχρι το τέλος του 2030 η ιστορική Αλουμίνιον και άλλες μονάδες της στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η νέα βιομηχανική επανάσταση εάν δεν είναι πράσινη δε θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να εκτοξευθεί επενδύσεις έρευνα και καινοτομία. Η νέα μονάδα θα μειώσει τις εκπομπές κατά 70% σε σχέση με τα ανθρακικά εργοστάσια, ανέφερε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά με τη νέα μονάδα που θα είναι η πιο σύγχρονη πιο αποδοτική στην Ευρώπη , η Ελλάδα πρωτοπορεί και εμείς μαζί της.

General Electric

Στην τελετή έδωσε το παρών και ο διευθύνων σύμβουλος Rechsteiner υπογράμμισε ότι ο Άγιος Νικόλαος θα ενταχθεί στην ομάδα των top class εργοστασίων διεθνώς. Όταν θα λειτουργήσει θα ενισχύσει το σύστημα με 826 MW στο σύστημα με θερμική απόδοση 63% δημιουργώντας το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο στη χώρα.Πιστεύουμε ότι το αέριο θα παίξει ουσιαστικό ρόλο για αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια στις επόμενες δεκαετίες και θα είναι καθοριστικό για τις προσπάθειες περαιτέρω αποανθρακοποίησης.

“Το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου φιλοδοξούμε να συνεχίσει να είναι σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής. Το ενεργειακό κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος” ανέφερε ο ΓΔ Ενέργειας της Mytilineos Ντίνος Μπενρουμπή.

Αποτελεί τη φυσική εξέλιξη της στρατηγικής μας πρόσθεσε σημειώνοντας ότι η Mytilineos είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με 1,2GW θερμικών μονάδων και 225 MW ΑΠΕ που καλύπτουν το 15% της ενεργειακής ζήτησης. Με το νέο εργοστάσιο η Mytilineos θα ξεπεράσει τα 2GW και μαζί με τις ραγδαία αυξανόμενες μονάδες ΑΠΕ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και στις εξαγωγές ενέργειας προς τις γειτονικές.

Ο υπερσύγχρονος σταθμός, η κατασκευή του οποίου θα κοστίσει περί τα 330 εκατ. ευρώ, συνιστά μία από τις μεγαλύτερες άμεσες επενδύσεις στα πρώτα μεταμνημονιακά «βήματα» της χώρας.

Παράλληλα, η κατασκευή του έρχεται σε συνέχεια των τριών μονάδων που διαθέτει η εταιρεία, η οποία είχε εκτιμήσει ήδη από την περασμένη δεκαετία ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το «καύσιμο γέφυρα» προς την πλήρη απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση της Mytilineos δρομολογήθηκε σε μία εποχή όπου η εθνική στρατηγική ήταν η σταδιακή απολιγνιτοποίηση, με το κλείσιμο εντός της επόμενης 10ετίας των πιο απαρχαιωμένων μονάδων, ώστε στο τέλος του 2030 ο λιγνίτης να διατηρεί ακόμη μερίδιο 17% της ηλεκτροπαραγωγής.

Μυτιληναίος: Νέα σελίδα στην Ενέργεια με επένδυση 300 εκατ. ευρώ-Εγκαίνια σήμερα από Μητσοτάκη

SHARE