Μυτιληναίος: Πάνω από 2 δισ. ο τζίρος το 2019 – Μένουμε Ελλάδα, επιστρέφει η κανονικότητα

Πάνω από 2 δισ. ευρώ τζίρο θα πραγματοποιήσει ο όμιλος Μυτιληναίου το 2019, όπως ανακοίνωσε  μιλώντας στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι η νέα μονάδα ηλεκτρικού ρεύματος θα ξεπεράσει το 650 mb.

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι όσα είχε πει τον Νοέμβριο του 2018 για αυτά ίσως ήταν και λίγα καθώς το 2ο εξάμηνο θα είναι ακόμα καλύτερο και αυτό θα το δουν πραγματικά οι μέτοχοι.

Από τα πρώτα στοιχεία το 1ο εξάμηνο θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών.

“Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και να συνεχίσει η Ελλάδα να επανέρχεται στην κανονικότητα που όλοι θέλουμε και για την οποία έχουμε παλέψει τόσα χρόνια και μας έχει λείψει. Γνωρίζετε ότι δώσαμε μάχη για να παραμείνει η εταιρεία στην κανονικότητα και να μην παρασυρθεί από τη λαίλαπα της κρίσης που διέλυσε τη χώρα την τελευταία 10ετία” τόνισε στην ομιλία του.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με βάση τις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις των μετόχων, φάνηκε αισιόδοξος ως προς την πορεία της χώρας, εκτιμώντας δε πως με τις αναβαθμίσεις της οικονομίας που θα πραγματοποιηθούν, η Ελλάδα θα έλθει σε investment grade. Μάλιστα ο ίδιος απέκλεισε και το οποιοδήποτε ενδεχόμενο για τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας εκτός έδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει λόγος από τη στιγμή που επιστρέφει η κανονικότητα στην Ελλάδα».

Ο κ. Μυτιληναίος όμως, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία μεταξύ άλλων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,36 ευρώ ανά μετοχή (0,324 ευρώ καθαρή αξία μετά την αφαίρεση του φόρου 10%), επιφύλασσε σειρά ειδήσεων προς τους μετόχους:

  • Ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης στο εξάμηνο του έτους θα είναι άνω του 1 δισ. ευρώ, όταν για όλο το 2018 ήταν 1,5 δισ. ευρώ.
  • Οι προβλέψεις που είχε κάνει ο κ. Μυτιληναίος για τα μεγέθη της εταιρείας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους θεσμικούς επενδυτές τον περασμένο Νοέμβριο θα είναι πολύ καλύτερες.
  •  Η Μυτιληναίος ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την οικογένεια Παπαπέτρου κι εξαγοράζει το 49% της ΜΕΤΚΑ EGN, της εταιρείας που προχωρά σε μεγάλες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στο εξωτερικό.
  • Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο το οποίο, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της εισηγμένης, θα είναι μεγαλύτερης ισχύος από τα 665 MW και σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Άρα θα είναι πάνω από 800 MW.
  • Στο διάστημα του Δεκεμβρίου 2019 – Μαρτίου 2020, η Μυτιληναίος θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Ο πρόεδρος της εισηγμένης το χαρακτήρισε Game Changer. Σύντομα ανακοινώνεται ο προμηθευτής εξοπλισμού, ενώ είναι σε εξέλιξη η βασική μηχανολογική μελέτη ύψους 10 με 11 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς ο κ. Μυτιληναίος για τα θέματα της ΔΕΗ και του ΔΕΠΑ είπε τα εξής: Για τη ΔΕΗ παρακολουθούμε την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα και να κατασκευάζει μια ελληνική μονάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ χωρίς να κάνει τίποτα.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε μια αντιπολίτευση φοβισμένη και πολύ θορυβημένη για τη ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι θα εφαρμόσει ειδικές λύσεις χωρίς να λέει ποιες είναι αυτές, π.χ θα ανέβουν τα τιμολόγια.

Δεν ξέρουμε το σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί και οι λύσεις που θα ακολουθηθούν για τη ΔΕΗ ενώ πολλά από τα μέτρα απελευθέρωσης, όπως τα συμβόλαιο ΝΟΜΕ συντηρούν μια αγορά 15 παρόχων, έναντι 3, που θα έπρεπε να υπάρχουν, οι οποίοι έχουν και παραγωγή.

Ο κ. Μυτιληναίος ωστόσο υπογράμμισε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα να υπάρχει η ΔΕΗ την επόμενη ημέρα και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο ιδιαίτερα τώρα που ανεβαίνουν οι τιμές του άνθρακα (CO2), καθώς έχουν φτάσει τα 23 δολάρια. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για τις τιμές και γι αυτό θα δούμε το επόμενο διάστημα νέα μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

 Για την ΔΕΠΑ ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση και το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί η ΔΕΠΑ έχει συμβόλαια συνδεδεμένα με τις τις τιμές του πετρελαίου.

Η ΕΠΑ Αττικής από την άλλη πλευρά είναι ελκυστική καθώς έχει 350.000 πελάτες και θα μπορούσαμε να τους αυξήσουμε κάνοντάς τους πελάτες και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο τα συμβόλαια των μεγάλων πελατών είναι συνδεδεμένα με τις τιμές του πετρελαίου και ως εκ τούτου η εξαγορά είναι αρκετά επικίνδυνη.

Ο κ. Μυτιληναίος πρόσθεσε επίσης ότι στην αγορά φυσικού αερίου η Μυτιληναίος έχει το 30-35% και η ΔΕΠΑ το 50%, άρα δεν είμαι σίγουρος ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμοί θα συμφωνούσε σε μια τέτοια εξαγορά.

 

SHARE