Μυτιληναίος: Εκδίδει Ευρωομόλογο 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών projects

Στην άντληση 500 εκατ. ευρώ μέσω νέας ομολογιακής έκδοσης θα προχωρήσει ο όμιλος Μυτιληναίος για την χρηματοδότηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για ευρωομόλογο το οποίο θα είναι διαπραγματεύσιμο στην αγορά του Λουξεμβούργου.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο όμιλος μέσω της θυγατρικής του εταιρείας με έδρα στο Λουξεμβούργο, Mytilineos Financial Partners S.A., θα προχωρήσει στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστικής αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ με λήξη το 2024.

Με την κίνηση ο όμιλος επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται στις αγορές ομολόγων, εξασφαλίζοντας ρευστότητα με εξαιρετικά ελκυστικό κόστος προκειμένου να υποστηρίξει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη αλλά και να εκμεταλλευτεί άλλες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στην αγορά. Είναι από τις λίγες εγχώριες εταιρείες που μπορούν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση ενώ με την έκδοση του ευρωομολόγου ο όμιλος θα βρεθεί μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων που πραγματοποιούν ανάλογες συναλλαγές.

Η ανακοίνωση

Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. (η «Mytilineos») ανακοινώνει σήμερα ότι η άμεση θυγατρική της εταιρεία με έδρα στο Λουξεμβούργο, Mytilineos Financial Partners S.A. (η «Εκδότρια»), προτίθεται να προβεί στην έκδοση και διάθεση ομολογιών ονομαστικής αξίας €500 εκατομμυρίων με λήξη το 2024 (η «Έκδοση» και οι «Ομολογίες» αντίστοιχα), υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και της ζήτησης. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών και την καταβολή των προμηθειών και εξόδων της Έκδοσης. Δεν δύναται να διασφαλιστεί ότι η Έκδοση θα έχει το προαναφερθέν μέγεθος ή ότι θα πραγματοποιηθεί. Σε σχέση με την Έκδοση, οι Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc και J.P. Morgan Securities plc θα ενεργήσουν ως Ενεργοί Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Physical Bookrunners), οι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Goldman Sachs International και Nomura International plc θα ενεργήσουν ως Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias S.A.¸ Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. θα ενεργήσουν ως Επικεφαλής Διαχειριστές (Lead Managers). Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου 2019.

Η Mytilineos ανήκει στους κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους, με διεθνώς διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες σε τρεις επιχειρηματικούς τομείς: Μεταλλουργία, Ηλεκτρική Ενέργεια & Φυσικό Αέριο και Έργα EPC & Υποδομών.

Με έδρα στην Ελλάδα, διαθέτει ισχυρή διεθνή παρουσία με έργα σε 25 χώρες πέντε ηπείρων. Οι μετοχές της Μytilineos, που ιδρύθηκε ως οικογενειακή επιχείρηση το 1908, είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1995 με χρηματιστηριακή αξία την 31η Οκτωβρίου 2019 ύψους € 1,4 δισ.

Αξιολόγηση ΒΒ από την Fitch

H Fitch θέτει αξιολόγηση ΒΒ με σταθερό outlook – υψηλότερη από το ελληνικό Δημόσιο – για το ευρωομόλογο της Μυτιληναίος.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η αξιολόγηση στηρίζεται στο διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ της εταιρίας, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις καθετοποιημένες δραστηριότητες στη μεταλλουργία καθώς και την ισχυρή και ενισχυόμενη θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, που προσφέρει ένα «μαξιλάρι» έναντι της μεταβλητότητας στις ταμειακές ροές.

Το σταθερό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι το διαφοροποιημένο προφίλ της εταιρίας και η αυξανόμενη δραστηριοποίηση στον κλάδο κοινής ωφέλειας θα μετριάσουν τις πιέσεις στον κλάδο μεταλλουργίας και κατασκευών EPC, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

Επίσης, αντανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι η εταιρία θα προχωρήσει με αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών και μικρές εξαγορές, διατηρώντας ένα συντηρητικό χρηματοοικονομικό προφίλ.

SHARE