Μπρούνο Λεμέρ στους FT: Αν όχι ευρωομόλογα, ένα κοινό Ταμείο για την κρίση

Η Γαλλία πιέζει για τη δημιουργία ενός κοινού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να ξεπεράσουν την κρίση του κορωνοϊού.

Το Ταμείο θα έχει διάρκεια πέντε έως δέκα έτη και θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη.

«Σκεφτόμαστε για ένα ταμείο το οποίο θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και με δυνατότητα έκδοσης χρέους για τη μακροπρόθεσμη απάντηση στην κρίση», δήλωσε στους Financial Times ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

«Είναι απολύτως κρίσιμο να κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή για μακροπρόθεσμα, ευρείας εφαρμογής εργαλεία, που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μια “μεταπολεμική” οικονομική κατάσταση», ανέφερε.

Ο κ. Λεμέρ επισήμανε ότι η ιδέα του Ταμείου αποτελεί εξέλιξη της πρότασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ευρωομόλογα ή coronabonds, η οποία έχει λάβει στήριξη από οκτώ ακόμα Ευρωπαίους ηγέτες.

Το Ταμείο δεν συνιστά μια αντιπρόταση στα πακέτα τόνωσης που έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά και ανεξάρτητα από αυτά.

Ο κ. Λεμέρ επισήμανε ότι υπάρχει περιθώριο για έναν συμβιβασμό στις επερχόμενες συναντήσεις των 19 μελών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν πρέπει να έχουμε εμμονή με τη λέξη “coronabonds” ή “ευρωομόλογα”. Πρέπει να εμμείνουμε στην ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό εργαλείο, το οποίο θα μας οδηγήσει στην ανάκαμψη μετά την κρίση. Το να έχουμε ένα Ταμείο για, ας πούμε, πέντε ή δέκα χρόνια -ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα- και με δυνατότητα κοινού χρέους αλλά μόνο στο πλαίσιο του Ταμείου αυτού, το οποίο θα είναι πιο αποδεκτό από τις άλλες χώρες, ίσως είναι μια λύση», υπογράμμισε.

SHARE