Μπρούνο Λεμέρ: Η Ελλάδα έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή

 

Τη θέση πως η Ελλάδα έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή, ιδίως στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της διατήρησης της δυναμικής των “μεταρρυθμίσεων” και πως ο ίδιος δεν αμφιβάλλει ότι θα γίνουν σεβαστές, εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μιλώντας στο Βήμα.

Μία ημέρα πριν από τη λήξη του τρίτου Μνημονίου, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας χαρακτηρίζει ως «μεγάλη επιτυχία» την έξοδο.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Για την Ελλάδα, που σεβάστηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2015 και είχε το θάρρος, υπό την εποπτεία του Αλέξη Τσίπρα, να μεταρρυθμιστεί σε βάθος. Για τους Ελληνες, που δέχθηκαν να κάνουν θυσίες, τις οποίες γνωρίζω πολύ καλά, και οι οποίοι θα μπορέσουν να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους στο άμεσο μέλλον. Αλλά επίσης για την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Έχει αποδειχθεί ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο μια ουσιαστική αξία της Ευρώπης, αλλά και ότι είναι κάτι που λειτουργεί, που είναι αποτελεσματικό», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στα όσα διαδίδονται περί αναστολής της μείωσης των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου 2019, ο κ. Λεμέρ εμφανίζεται επιφυλακτικός. Όπως είπε:

“Ας περιοριστούμε στα συμπεράσματα του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Προβλέπεται ένα πλαίσιο τριμηνιαίων αναφορών των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, με τις φορολογικές και δημοσιονομικές επιδόσεις και την παρακολούθηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές για τη συνέχεια και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά το πέρας του προγράμματος. Εκείνο που μετράει τελικά είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η συνολική ισορροπία των μεταρρυθμίσεων”.

 

SHARE