Μπράβο στη χούντα που ανέτρεψε τον Κεϊτά είπαν χιλιάδες διαδηλωτές στο Μάλι

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Μπαμακό για να γιορτάσουν “τη νίκη του λαού”, τρεις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο του Μάλι, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και την παραμονή της άφιξης μιας διεθνούς αποστολής της στη χώρα.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, που διαδήλωναν από τον Ιούνιο ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά, γιόρτασαν την πτώση του. Την κινητοποίηση οργάνωσε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης M5-RFP (Κίνημα της 5ης Ιουνίου-Προσκλητήριο Πατριωτικών Δυνάμεων).

Ένας εκπρόσωπος της χούντας που ανέτρεψε τον Κεϊτά “ευχαρίστησε τον λαό για την υποστήριξή του”.

Η αποστολή της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) αναμένεται αύριο στο Μάλι. Επικεφαλής της θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Γκούντλακ Τζόναθαν.

Οι στρατιωτικοί που ανέλαβαν την εξουσία θα υποδεχτούν “με χαρά” αυτήν την αντιπροσωπεία, διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπός τους, μολονότι πολλοί διαδηλωτές σήμερα κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά της ECOWAS, επειδή χθες ζήτησε την “αποκατάσταση” του προέδρου Κεϊτά στην εξουσία.

Το βράδυ της Πέμπτης οι πραξικοπηματίες επέτρεψαν σε απεσταλμένους του ΟΗΕ να επισκεφθούν ορισμένους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ. Οι 19 πολιτικοί και στρατιωτικοί που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, την Τρίτη, κρατούνται στο Κατί, στα προάστια του Μπαμακό, που έχει μετατραπεί σε έδρα των νέων αρχών της χώρας. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι οι υπουργοί Άμυνας και Ασφάλειας, ο πρόεδρο τους κοινοβουλίου και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Αμπντουλαγιέ Κουλιμπαλί.

Ένας εκπρόσωπος της χούντας είπε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αμπντουλαγιέ Νταφέ και ο ιδιαίτερος γραμματέας του Κεϊτά, Σαμπάν Μαχαλμουντού, “ως απόδειξη ότι σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ο ανατραπείς πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του μεταφέρθηκαν στο μεταξύ σε μια βίλα στο Κατί. Δεν έχουν στη διάθεσή τους τηλεόραση, ραδιόφωνο ή τηλέφωνο. “Οι συνθήκες κράτησής τους είναι αποδεκτές” και ο πρόεδρος “έδειχνε κουρασμένος αλλά ήταν ήρεμος”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα πρόσωπο που ήταν παρών κατά την επίσκεψη που δέχτηκαν οι κρατούμενοι από τους εκπροσώπους του ΟΗΕ. Όσο για τον Μπουμπού Σισέ, τον διέκρινε “ολύμπια ψυχραιμία”.

Οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονται σε ένα στρατόπεδο στο Κατί, όπου “κοιμούνται σε στρώματα και μοιράζονται την ίδια τηλεοπτική συσκευή”.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τη σωτηρία του λαού (CNSP) που συγκρότησαν οι στρατιωτικοί, με επικεφαλής τον 37χρονο συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, συναντήθηκαν την Πέμπτη με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικούς. Μεταξύ αυτών ήταν και εκπρόσωποι των κομμάτων που στήριζαν τον Κεϊτά. Η χούντα σχεδιάζει να συγκροτήσει ένα “μεταβατικό συμβούλιο” με πρόεδρο “έναν στρατιωτικό ή έναν πολίτη”. Ανακοίνωσε επίσης ότι από σήμερα ξανανοίγουν τα σύνορα της χώρας, μολονότι οι γειτονικές αφρικανικές χώρες έχουν κλείσει τα δικά τους με το Μαλί και επιτρέπουν να περνούν μόνο είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και καύσιμα.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Σουμαϊλά Σισέ, ο οποίος απήχθη από τζιχαντιστές στις 25 Μαρτίου, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές, κατάφερε να στείλει επιστολές στην οικογένειά του με την οποία δεν είχε καμία επαφή όλους αυτούς τους μήνες. Οι επιστολές αυτές είναι μια πρώτη απόδειξη ότι ο Σισέ είναι ζωντανός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μαλί: Εμφανίστηκε ο αρχηγός της χούντας που ανέτρεψε τον Κεϊτά

 

Μαλί: Παραίτηση της κυβέρνησης μετά τη “στάση” των στρατιωτικών