Μπαρμπάντος: Γυναίκα πρωθυπουργός στα νησιά της Καραιβικής

 

Κάποτε όταν ήταν μαθήτρια είχε πει στη δασκάλα της πως μια μέρα θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος. Την  Πέμπτη η 52χρονη δικηγόρος Μία Μότλεϊ επικεφαλής του «Εργατικού Κόμματος των Μπαρμπάντος» ((BLP) έγινε πράγματι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας, που απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1966.

Η νησιωτική χώρα Μπαρμπάντος έχει έκταση 430 τ.χλμ. και πληθυσμό 277.821, σύμφωνα με την απογραφή του 2010. Πρωτεύουσα είναι η Μπρίτζταουν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπαρμπάντος»

Η Μότλεϊ κατόρθωσε να νικήσει με συντριπτική πλειοψηφία τον σημερινό πρωθυπουργό Φρέντελ Στούαρτ.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας η Μότλεϊ δέχθηκε μπαράζ πολιτικών και προσωπικών επιθέσεων από το αντίπαλο κυβερνών κόμμα αλλά είχε την εμφανή στήριξη της ποπ τραγουδίστριας Ριάνα, η οποία κατάγεται από το νησί της Καραϊβικής.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπαρμπάντος»

Η νέα κυβέρνηση της Μότλεϊ, όπως και αυτή του προκατόχου της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά προβλημάτων, που η χώρα αν και δημοφιλής τουριστικός προορισμός για επισκέπτες από Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Κίνα και Ρωσία, δεν κατόρθωσε να επιλύσει. Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 2000 είχαν ως αποτέλεσμα μια υποτονική οικονομική ανάπτυξη στην οποία συνέβαλαν η αρνητική δημοσιότητα και οι ακυρώσεις των κρατήσεων, εξαιτίας του προβληματικού αποχετευτικού συστήματος.

SHARE