Μόσιαλος: Φοράτε μάσκες, μόνο η 3η δόση εμβολίου προστατεύει – Η “Ο” ηπιότερη της “Δ” αλλά θα κολλήσουν χιλιάδες

Για τη μεγάλη παγκόσμια ανησυχία από τη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την καταπολέμησή της μίλησε στο OPEN ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE. κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με τη Δέλτα όμως προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και μάλιστα μαζικά καθώς οι δύο πρώτες δόσεις εμβολιασμού δεν προστατεύουν από ήπια νόσο. Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για την «Όμικρον», είπε και εκτίμησε πως η μετάλλαξη θα χτυπήσει πρώτα τους ανεμβολίαστους.

Επειδή όμως η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτατα αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα. Το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε σε μια χώρα σαν τη δική μας, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ότι μπορεί να νοσήσουν αρκετοί σοβαρά ενώ η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί γιατροί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα το ΕΣΥ.

 

Επεσήμανε όμως ότι δεν βρισκόμαστε σαν χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επομένως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε lockdown ενόψει Χριστουγέννων.  

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι με βάση τα πειραματικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι περισσότερο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από τα κλινικά δεδομένα. Το ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πραγματικά ηπιότερη από τη Δέλτα ή αν βλέπουμε ότι είναι ηπιότερη επειδή -μέχρι στιγμής- προσβάλλει νεότερους πληθυσμούς, όπως ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής (που είναι πολύ νεότερος σε σχέση με της Ελλάδας).

 

 

 

Η πρόβλεψη του Νίκου Τζανάκη για την Όμικρον

 

SHARE