Μoody’s: Θετικό το outlook των τραπεζών – Τι αναμένει για την κερδοφορία

To outlook για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει θετικό με βάση τις αναμενόμενες βελτιώσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση και τα ρίσκα που σχετίζονται με το ενεργητικό σημειώνει η Moody’s σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Όπως αναφέρει παρά τις απαιτητικές οικονομικές συνθήκες, περιμένει βελτίωση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων, σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων και οριακή κερδοφορία.

Κατά την Moody’s το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει θετικό με την προσδοκία για βελτίωση της χρηματοδότησης και του ρίσκου που σχετίζεται με το ενεργητικό.

«Η Moody’s περιμένει μεγαλύτερη αύξηση των καταθέσεων και σταδιακή μείωση των προβληματικών δανείων», δηλώνει ο Ν. Νικολαϊδης, VP-Sr Credit Officer στον οίκο αξιολόγησης. «Οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2019-20 καθώς οι προβλέψεις και τα λειτουργικά κόστη θα περιορίζονται».

Η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων και η αυξημένη πρόσβαση των τραπεζών στο διατραπεζικό δανεισμό έχουν επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να μηδενίσουν τα επίπεδα χρήσης του μηχανισμού Εκτακτης Ρευστότητας (ELA).

Είναι πιθανή η περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων καθώς η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και καθώς εισρέουν περισσότερες επενδύσεις στη χώρα. Τα προβληματικά δάνεια αναμένεται να μειωθούν σταδιακά από τα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αξιοποιούν τη βελτιωμένη νομοθεσία και την αναπτυσσόμενη δευτερογενή αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Moodys προβλέπει ότι η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί περίπου στο 2,2% το 2019 και στο 2% το 2020 από 2,1% το 2018. Το οικονομικό κλίμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται αλλά από πολύ χαμηλή βάση. Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να ανακάμψουν σταδιακά από τα πιεσμένα επίπεδα που βρίσκονται.

SHARE