Moody’s για τράπεζες: «Κόκκινα» δάνεια -αναβαλλόμενοι φόροι τα «αγκάθια» – Ποια είναι τα ατού

Την περιοδική εξέταση των αξιολογήσεων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Attica Bank ολοκλήρωσε η Moody’s. Αν και πρόκειται για μία διαδικασία, που δεν περιλαμβάνει αλλαγή του αξιόχρεου των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν αποτελεί ένδειξη για το εάν θα υπάρξει κάποια κίνηση από την πλευρά του οίκου αξιολόγησης.

Το βάρος των κόκκινων δανείων και οι αναβαλλόμενοι φόροι είναι για τους αναλυτές του οίκου τα αγκάθια. Ωστόσο οι καλύτερες οικονομικές συνθήκες και η βελτίωση των προοπτικών χρηματοδότησης επιτρέουν συγκρατημένη αισιοδοξία.

Οι επισημάνσεις του οίκου είναι οι ακόλουθες:

Εθνική

Η αξιολόγηση Caa1 είναι ευθυγραμμισμένη με την Βασική Αξιολόγηση Πίστωσης (Baseline Credit Assessment) της τράπεζας, γράφει.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αντανακλά σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που είναι πιθανό να οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές για βελτίωση της χρηματοδότησης της ΕΤΕ μέσω των καταθέσεων, της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας. Η άμεση πρόκληση για την τράπεζα είναι να μειώσει το πολύ υψηλό επίπεδο κόκκινων ανοιγμάτων.

Λαμβάνεται επίσης υπόψη ότι έχει επαρκεί ρυθμιστικά κεφάλαια που στηρίχθηκαν από την πρόσφατη έκδοση ομολόγου Tier 2, αν και το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενου φόρου κάνει τον οίκο να θεωρεί τα κεφάλαια ως «χαμηλής ποιότητας». Το πιστωτικό προφίλ της ΕΤΕ αντανακλά την πιθανότητα να επιστρέψει σε διατηρήσιμη κερδοφορία το 2019-20, η οποία θα στηριχθεί από την αυξανόμενη χρηματοδότηση και το μικρότερο κόστος από NPEs.

Eurobank

Η αξιολόγηση Caa1 της είναι ευθυγραμμισμένη με την Βασική Αξιολόγηση Πιστώσης (Baseline Credit Assessment).

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αντανακλά σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα καθώς και την άμεση πρόκληση να μειώσει τα κόκκινα δάνεια. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει σχέδια μετασχηματισμού που αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση των NPEs, βοηθώντας την να πετύχει τους επιχειρηματικούς στόχους δυο χρόνια νωρίτερα απ’ ότι αρχικά σχεδιάζονταν.

Η τράπεζα παρουσίασε επαρκή ρυθμιστικά κεφάλαια με βάση τα στοιχεία Μαρτίου 2019 αν και το μεγάλο μέρος αφορά αναβαλλόμενο φόρου, κάτι που κάνει τη Moody’s να τα θεωρεί «χαμηλής ποιότητας».

Alpha Βank

Η αξιολόγηση Caa1 της είναι ευθυγραμμισμένη με την Βασική Αξιολόγηση Πιστώσης (Baseline Credit Assessment) και όπως σημειώνει ο οίκος, αντανακλά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα που είναι πιθανό να οδηγήσει σε καλύτερες προοπτικές για βελτίωση της χρηματοδότησης της μέσω των καταθέσεων, της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίαςΗ Moody’s στέκεται στους σχετικά υψηλούς δείκτες ρυθμιστικών κεφαλαίων καθώς ο δείκτης CET 1 είναι ο υψηλότερος στην Ελλάδα. Ωστόσο και εδώ η υψηλή συμμετοχή του αναβαλλόμενου φόρου καθιστά το κεφάλαιο «χαμηλής ποιότητας».

Πειραιώς

Η τράπεζα αξιολογείται με Caa2. Στην περίπτωσή της η Moody’s σημειώνει τα κεφαλαιακά επίπεδα είναι «άνετα» υψηλότερα από τα όρια που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές στηριγμένα στην έκδοση ομολόγου Tier 2, αν και εδώ ισχύουν οι παραπάνω παρατηρήσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Attica Βank

Με τη χαμηλότερη αξιολόγηση η τράπεζα (Caa3) και όπως και οι συστημικές τράπεζες υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη τον στόχο της τράπεζας να επιστρέψει σε διατηρήσιμη κερδοφορία το 2019-20, τερματίζοντας έτσι την φάση «ανάλωσης κεφαλαίου.