Μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα, καταρρίπτοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το αφήγημα της… μπουλντόζας.

Λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι τα «βέλη» είχαν πέσει στην άναρχη δόμηση ως ένας από τους επικρατέστερους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια 100 ανθρώπων. Μάλιστα, το διάστημα εκείνο είχαν ανακοινωθεί σειρά από ενέργειες προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαιρεσίας μια για πάντα, ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε να κατεδαφιστούν «το αμέσως επόμενο διάστημα» 3.200 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού.

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με βάση τη σχετική προτεραιοποίηση, στην κατεδάφιση 3.200 αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, με ευθύνη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις 7 Αυγούστου, την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι 20 άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος. «Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν. Τα 3.200 αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην Αττική και το ίδιο θα συμβεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα», είχε προσθέσει.

Ωστόσο, οκτώ μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και πολύ καθώς οι εξαγγελίες φαίνεται πως έμειναν λόγια, ενώ στο μεταξύ διάστημα το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, που αναμένεται να κατατεθεί εντός Μαρτίου στη Βουλή, προβλέπει τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων έως και 40 χρόνια.

Τι έχει γίνει όμως μέχρι σήμερα; Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά το β’ εξάμηνο του 2018 και μέσω απευθείας αναθέσεων έχει κατεδαφίσει 20 αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές οι οποίες βρίσκονταν στις περιοχές Σαρωνίδα, Αγριλέζα (Λαύριο), Γραμματικό, Μάνδρα, Σπάτα, Αίγινα, Μαραθώνα και στο Αλσος Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για επεκτάσεις συμβάσεων αλλά και κάποιες νέες συμβάσεις, ό,τι δηλαδή προβλέπεται στην τροπολογία του ΥΠΕΝ με την οποία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης υφιστάμενων συμβάσεων με σκοπό την παροχή υπηρεσιών κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε 10 κατεδαφίσεις κατά το ίδιο διάστημα, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στο παραλιακό μέτωπο 35ου-70ού χλμ. Αθηνών -Σουνίου. Η εκτέλεση των συγκεκριμένων κατεδαφίσεων αφορούσε σε πρωτόκολλα κατεδάφισης που είχαν συνταχθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής.

Οπως εξηγούν υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας αντιστοιχεί μια κατεδάφιση ανά 15 ημέρες από κάθε εργολάβο – κάτι που πρακτικά δείχνει ότι οι κατεδαφίσεις γίνονται όπως θα έπρεπε.

Σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει περίπου 60-100 πρωτόκολλα κατεδαφίσεων σε ζώνη αιγιαλού, δασικές εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και τα κτίσματα που αναμένεται να κατεδαφιστούν θα βρίσκονται στις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Κινέτα, Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Νέα Πέραμο ενώ η χρηματοδότησή τους πρόκειται να γίνει από το Πράσινο Ταμείο. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη 300 ακόμα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε ρέματα και δάση.

Υπενθυμίζεται ότι η Κτηματική Υπηρεσία Δυτικής Αττικής έχει ήδη διαβιβάσει στο ΥΠΕΝ 300 φακέλους με πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς της Δυτικής Αττικής, τα οποία έχουν τελεσιδικήσει. Αντίστοιχα, τα δασαρχεία έχουν αποστείλει 220 φακέλους με πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες βρίσκονται σε δημόσιες αναδασωτέες δασικές εκτάσεις και εθνικούς δρυμούς.

Οι φάκελοι αυτοί κατηγοριοποιούνται και ελέγχονται, ώστε να ξεκαθαρίσει ο αριθμός των αυθαίρετων κτισμάτων που δεν έχουν κατεδαφιστεί και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία. Παράλληλα, «τρέχει» από ΥΠΕΝ και Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός, ύψους 500 χιλ. ευρώ, για την εκτέλεση των παραπάνω κατεδαφίσεων. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει ένας ακόμα διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, ύψους 2 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Αττική.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

SHARE