Μητσοτάκης: Το Λιμενικό σώζει ζωές προσφύγων αλλά και προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά μας

«Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, της ελληνικής ακτοφυλακής δικαίωσαν απόλυτα τον ιδρυτικό τους στόχο. Επί ένα αιώνα στάθηκαν οι φύλακες των θαλασσών μας. Αρωγοί των νησιωτών μας, πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα. Πρώτοι σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και προστάτες του θαλασσίου περιβάλλοντος και του φυσικού του κάλους» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος.

«Όμως το λιμενικό σώμα πλήρωσε και βαρύ τίμημα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος»  Να θυμηθούμε σήμερα και να τιμήσουμε τον Μαρίνο Ζαμπάτη που σκοτώθηκε το 1997 σε μάχη με λαθρέμπορους στο Ιόνιο, τον λιμενάρχη Πάρου το Δημήτρη Μάλαμα ο οποίος προδόθηκε από την καρδιά του διασώζοντας ναυαγούς του «Σάμινα»  και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο που το σκάφος του και το πλήρωμά του γλίτωσε πάνω από 5000 ψυχές στη θάλασσα της Λέσβου. Λύγισε και αυτός σε ηλικία μόλις 44 ετών από την πίεση και το ανθρώπινο δράμα με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι λιμενικοί μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο του Λιμενικού Σώματος  σήμερα λέγοντας ότι «μαζί με την αστυνόμευση των λιμένων και θαλασσών μας  καλούνται και σε μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή. Να σώζουν ζωές προσφύγων αλλά ταυτόχρονα να προστατεύουν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά μας. Διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα και τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Σε αυτή την αποστολή οι λιμενικοί μας απαντούν με τη δράση τους, σε όσους, ευτυχώς ήταν λίγοι, που τους στοχοποίησαν στο παρελθόν.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή της πολιτικής για το μεταναστευτικό -προσφυγικό μιλώντας για τη φύλαξη των συνόρων μας αλλά και των έλεγχο των ΜΚΟ.  

Θεόδωρος Κλιάρης: Συνδρομή σε 415.000 άτομα παρείχε το Λιμενικό  την τελευταία 10ετία

Το Λιμενικό Σώμα διευρύνει σταδιακά τις αρμοδιότητές του στη διάρκεια αυτού του αιώνα ζωής και  δεν έπαψε να ανασυγκροτείται, ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες και συνθήκες που συναντά στην πορεία του, τόνισε στην ομιλία του για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, ο Αρχηγός του Σώματος αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Είπε ότι την οικογένεια του Σώματος απαρτίζουν σήμερα 7.440 άτομα, που στελεχώνουν ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών και συγκεκριμένα:
· Την Κεντρική Διοίκηση με τις Υπηρεσίες της στην έδρα του Αρχηγείου,
· Δύο Επιθεωρήσεις Βορείου και Νοτίου Ελλάδος,
· Εννέα Περιφερειακές Διοικήσεις
·184 Λιμενικές Αρχές σε όλη την ελληνική επικράτεια, ·11 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού,
·Τρία Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και τη Σχολή Θαλαμηπόλων,
·18 Έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων ανά τον κόσμο.
Συμπλήρωσε εξάλλου ότι το έργο του Λιμενικού Σώματος είναι  πολύπλευρο και πολυδιάστατο ενώ πρόσθεσε ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος του  στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος.
«Μόνο κατά την τελευταία δεκαετία το σώμα επιλήφθηκε συνολικά σε περισσότερα από 21.000 περιστατικά παρέχοντας τη συνδρομή του σε 415.000 άτομα περίπου, ενώ το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν περί τις 7.600 διακομιδές ασθενών – τραυματιών από τα πλωτά μέσα του Σώματος και από ιδιωτικά σκάφη υπό τον συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων» ανέφερε.  Βασική του αποστολή είπε επίσης ότι είναι η  πρόληψη και η καταστολή οργανωμένου εγκλήματος, και η συμβολή του στη διασφάλιση της δημόσιας και κρατικής ασφάλειας της χώρας. Τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία κατασχέθηκαν πάνω από 45 τόνοι ναρκωτικών ουσιών,  πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο τσιγάρα, 421 οχήματα και 43 πλοία.
Ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος  είπε ότι το σώμα συνέβαλε καθοριστικά στο γεγονός η Ελληνική σημαία να βρίσκεται σταθερά στις 8 πρώτες του κόσμου, καλύπτοντας το 20% του παγκόσμιου και το 53% του ευρωπαϊκού στόλου.
«Το Λιμενικό Σώμα ήταν και είναι παρόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, 24 ώρες τη μέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, οπουδήποτε προκύψει ανάγκη συνδρομής προς το ελληνικό πλοίο και τον Έλληνα ναυτικό» συμπλήρωσε ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος  αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

 

 

SHARE