Μητσοτάκης στον Ε65: Θα προχωρήσουμε και στο βόρειο τμήμα – Επισημάνσεις για την Παιδεία στην Καρδίτσα

Ο Ε65 θα ολοκληρωθεί εντός του 2021, και θα ολοκληρωθεί  και προς τον Βορρά με την σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό, είπε ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός επιθεώρησε τις εργασίες του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα, που αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2021. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν στελέχη, για έναν αυτοκινητόδρομο οι εργασίες του οποίου, λόγω της οικονομικής κρίσης, διεκόπησαν και στη συνέχεια ξεκίνησε μια μακρά περίοδος επαναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης. Το 2013 αποφασίστηκε η ολοκλήρωση της κατασκευής του τμήματος Ξυνιάδα -Τρίκαλα.

Κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση του συστήματος των οδικών μεταφορών της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας καθώς και της ευρύτερης ζώνης επιρροής του, το οποίο με τις σημερινές αδυναμίες του, αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα:

-Θα αυξηθεί η μέση ωριαία ταχύτητα.

-Θα μειωθεί ο συνολικός χρόνος μεταφοράς κατά μήκος του έργου, με άμεση συνέπεια τη σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς.

Τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο σημαντικό για ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς θα φέρει πολύ πιο κοντά στην Αθήνα τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

“Ο Ε65 είναι ένας δρόμος για τον οποίο υπεγράφη η πρώτη σύμβαση παραχώρησης το 2007. Πέρασε από…40 κύματα. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επαναδιαπραγματεύτηκε τη σύμβαση παραχώρησης το 2013. Ολοκληρώθηκε το μεσαίο κομμάτι και τώρα δρομολογείται -με μεγάλη ταχύτητα- το νότιο κομμάτι, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα, με προοπτική αυτό να έχει ολοκληρωθεί -όπως είπε και ο Υπουργός- μέχρι το τέλος του 2021. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τηρηθούν τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και αυτό το πολύ σημαντικό τμήμα του δρόμου -είναι 33 χιλιόμετρα, αν δεν κάνω λάθος- θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ώστε τα δύο τρίτα του Ε65 να έχουν τελειώσει εντός των επόμενων δύο ετών”, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το βόρειο τμήμα του Ε65. “Ο δρόμος αυτός δεν θα μείνει ημιτελής, αυτό είναι προσωπική δέσμευση δική μου και του υπουργού. Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί και το τμήμα αυτό διότι με αυτόν τον τρόπο θα “σπάσει” και η απομόνωση μιας Περιφέρειας με πολύ μεγάλη σημασία που είναι η Δυτική Μακεδονία.  Κατά συνέπεια θα ολοκληρωθούν, πιστεύω, σύντομα οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την ηγεσία του υπουργείου, για να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση για να ξεπεραστούν εμπόδια που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν”, τόνισε.

Στην επίσκεψη ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών και βουλευτές.

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Αυτοί είναι οι στόχοι για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε τμήμα τεχνολογικής εκπαίδευσης στη Καρδίτσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επισκέφθηκε το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού στην Καρδίτσα,  ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη δημόσια Παιδεία είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. “Ως μια δημόσια Παιδεία η οποία πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών. Και κυρίως να συνδεθεί πρακτικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στους φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια -όταν με το καλό ολοκληρώσουν τις σπουδές τους- να μπορούν να προσβλέπουν σε μια γόνιμη και επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία”.

Επισήμανε μάλιστα ότι στόχος είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να μην συγκεντρώνεται μόνο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις.

Η Ελλάδα, είπε,  μπορεί να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, σε τομείς όπου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η δική μας άποψη ήταν πάντα ότι αυτό μπορούσε να γίνει μέσα από μια γόνιμη άμιλλα μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιμένουμε πάρα πολύ στη δυνατότητα του δημόσιου πανεπιστημίου να μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό οι οποίοι θα πληρώνουν δίδακτρα και οι οποίοι θα μπορούν να παίρνουν  εκπαίδευση αντίστοιχη της εκπαίδευσης που τα παιδιά αυτά που θα έρθουν από το εξωτερικό θα κάνουν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

To πρόγραμμα του πρωθυπουργού το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου έχει ως εξής:

Στις 10.00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου και την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τους εργαζομένους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, του Δήμου Καλαμπάκας.

Στις 13.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Λάρισα, όπου θα επισκεφθεί το κτίριο των Εργαστηρίων Επαγγελματικής Κατάρτισης & Εκπαίδευσης Ατόμων με Αναπηρία. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες στο κέντρο της Λάρισας.

SHARE