Μητσοτάκης: Στόχος μας η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό στο 11%

Μήνυμα ενότητας για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών απηύθυνε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μία ισχυρή κυβέρνηση και μία αυτοδύναμη Ελλάδα. Θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σκοπεύουμε να απευθύνουμε πρόσκληση για μία πολιτική ενότητας και διεύρυνσης».

Ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας αποτέλεσε «έκπληξη» ανέφερε ότι «δεν ήταν έκπληξη γιατί εδώ και 3,5 χρόνια, από τότε που εξελέγην ως πρόεδρος της ΝΔ είχα εισπράξει ένα μεγάλο και βαθύ αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για μία πολιτική αλλαγή. Υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης προς τη ΝΔ και κρατώ τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, με την πρωτιά της ΝΔ στους νέους, στους δημοσίους υπαλλήλους. Την επόμενη μέρα θα πρέπει να χτίσουμε μία πλατιά συμμαχία, γι’ αυτό και το μήνυμά μου είναι ένα μήνυμα ενότητας, ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές και μπορεί να μην μας εμπιστευτούν ούτε στις επερχόμενες εκλογές».

Οσον αφορά στα συμπεράσματα από τη χθεσινή έκθεση της Κομισιόν ο ίδιος στάθηκε σε δύο βασικά σημεία. «Στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνεται η τεράστια ολιγωρία στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, κάτι το οποίο φωνάζουμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Η επισήμανση γίνεται τώρα με μεγάλη καθυστέρηση κι εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε προτάξει μία ατζέντα εμπροσθοβαρή. Ως προς τα δημοσιονομικά, θεωρούμε ότι η αποδοχή της εκλογικής νίκης της ΝΔ από τις αγορές ήταν εξαιρετικά θετική. Η ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση θα μας δώσει την ευκαιρία να πετύχουμε τους στόχους μας και τονίζουμε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μέτρα τα οποία έρχονται τώρα -με υστεροβουλία- να ελαφρύνουν (όπως π.χ. σε σχέση με τη μή μείωση του αφορολόγητου) να επανέλθουν μετεκλογικά από την πίσω πόρτα. Αυτό που γίνεται την τελευταία εβδομάδα στη Βουλή είναι πρωτοφανές».

Η στρατηγική στον τουρισμό

Σε σχέση με την οικονομία και ειδικότερα τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι επερχόμενες εκλογές θα είναι ωφέλιμες με την έννοια της αλλαγής της κυβέρνησης. «Ειδικά ο τουρισμός έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι έχει μείνει έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις, έχει επιδείξει το παράδειγμα ενότητας κι έχει επιτύχει συνεννοήσεις με τους εργαζόμενους στον κλάδο. Μετά τις αυτοδιοκητικές εκλογές, έχουμε 12 νέους περιφερειάρχες με τους οποίους θα επιδιώξουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα στην Κέρκυρα να εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ θεωρούμε ότι συνολικά, θα πρέπει να υπάρξει επίσης μία ενιαία εταιρική ταυτότητα κάτω από την ομπρέλα των Περιφερειών για την τουριστική ανάπτυξη και φυσικά να δοθεί έμφαση στον τομέα των υποδομών».

Σε σχέση με τις υψηλές επιδόσεις του κλάδου την τελευταία εξαετία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «Αναγνωρίζω στον ελληνικό τουρισμό τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας των προηγούμενων ετών, ενώ υπήρξαν και οι γεωπολιτικές συνθήκες που ευνόησαν την ανάπτυξη. Ωστόσο, στα ζωτικά ζητήματα του κλάδου δεν υπήρξε πρόοδος: Δεν έχουμε χωροταξικό για παράδειγμα, δεν είδα κάποια συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό ή την προσέλκυση επενδύσεων. Το Ελληνικό έχει πολεμηθεί με αβυσσαλέο τρόπο, ενώ μέχρι και η επένδυση των αεροδρομίων καθυστέρησε δύο χρόνια».

Στο ερώτημα τί θα μπορούσε να κάνει η νέα κυβέρνηση ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε ότι τα πρόσφατα μέτρα, όπως π.χ. η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «είναι λειψή, άρα πρέπει να γίνει ολόκληρη. Σε ένα περιβάλλον υψηλών φορολογικών συντελεστών είναι νομοτελειακά βέβαια ότι αυξάνεται τη φοροδιαφυγή και θεωρούμε ότι η μείωση της φορολογίας μπορεί να βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση. Στους στόχους της ΝΔ είναι να υπάρξει μείωση ΦΠΑ, ώστε το τουριστικό πακέτο να μειωθεί σταδιακά στο 11%, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις, μείωση του φόρου στα μερίσματα κ.α.. Επιπλέον έχουμε κι ένα σχέδιο τολμηρό, όπου θα ανταλλάσσουμε συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους με περιβαλλοντικά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης. Δε θέλουμε να κάνουμε καμία έκπτωση στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, γιατί προίκα μας είναι το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, το οποίο δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε. Σε περιοχές που υφίστανται πιέσεις θα πρέπει να συζητήσουμε τί θέλουμε να κάνουμε.

Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οκονομίας και θα παραμείνει έτσι. Αλλά δεν είναι μόνος του, θα πρέπει να υπάρχει σύζευξη και με άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων με τον πρωτογενή τομέα, με την τεχνολογία και τον πολιτισμό, με την εκπαίδευση, τον τομέα της ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι λάθος να βλέπουμε τον κλάδο ως ένα μεμονωμένο τομέα που αναπτύσσεται μόνος του. Η Ελλάδα για παράδειγμα θα έπρεπε να έχει το καλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο τουριστικών σπουδών στον κόσμο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας, ειδικά για την Αθήνα, που δεν αφορά μόνο τους τουρίστες αλλά πρωτίστως τους ίδιους τους κατοίκους της. «Δεν μπορεί να υπάρχει καμία συνοικία της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, που να έχει …εκχωρηθεί στους …μπαχαλάκηδες, όπως και το ίδιο το Πολυτεχνείο που έχει ταυτισθεί με τη νεότερη ιστορία. Η όλη έννοια του πώς αναπτύσσουμε μία υποβαθμισμένη περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο, χρειάζονται εμβληματικά έργα όπως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως το οραματιζόμαστε, κίνητρα σε επιχειρήσεις να μεταφερθούν σε πιο «δύσκολες» περιοχές κ.α.».

Για το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων, ο ίδιος δήλωσε ότι «ήμουν είμαι και θα είμαι υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στον τομέα των ξενοδοχείων συμφώνησαν οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες και αυτό είναι το επιθυμητό. Υπάρχουν βεβαίως προβλήματα αδήλωτης εργασίας και σε αυτά τα ζητήματα θα είμαστε πολύ αυστηροί.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αλήθειας που έχουμε με την επιχειρηματική κοινότητα, θα απαιτήσουμε η επιτυχία της επιχείρησης να μοιράζεται με τους εργαζόμενους (π.χ. με κίνητρα για τη φορολογία των bonus, ιδιωτικών ασφαλιστήριων συμβολαίων, παροχή μετοχών). Επιπλέον, θέλουμε πολλά περισσότερα προγράμματα μαθητείας και πρακτικής άσκησης φοιτητών σε επιχειρήσεις».

SHARE