Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ποιον κοροϊδεύετε; Τη δική σας συμφωνία για τις βάσεις ψηφίζουμε σήμερα

 

Με αναφορές στην εξωτερική πολιτική της χώρας συνέχισε την ομιλία του στη Βουλή επί της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παρέμβασή του για το ποδόσφαιρο.

Ο Μητσοτάκης τα είπε έξω από τα δόντια: Προσωπική αντιπαλότητα (Μαρινάκη-Σαββίδη) διχάζει τους πολίτες – ΜΜΕ φερέφωνα – Καλύτερα χωρίς πρωτάθλημα

Το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας, αλλά και την επέκταση της αξιοποίησης των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων από τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Μου δώσατε, κύριε Τσίπρα, την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να σας πω, κ. Τσίπρα» συνέχισε, «ότι, όταν πήγα στις ΗΠΑ, χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Είπα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανική πρεσβεία και τα συνθήματα».

«Ξαφνικά επιστρέφω από τις ΗΠΑ και ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, γιατί κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να έιμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς, κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροϊδεύετε εδώ πέρα; Πράγματι, είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε. Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Έλαβα πριν από δέκα ημέρες επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, κ. Πομπέο. Σε αυτή την επιστολή, ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ, που σας συνεχάρη για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας πολιτικές επιλογές, τις οποίες έρχεστε τώρα και αναιρείτε. Παραμένετε όντως απρόβλεπτος και αναξιόπιστος. Άλλοτε ξεκινούσατε για πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία και φεύγατε στο Σύνταγμα. Έτσι και τώρα αρνείστε τη συμφωνία. Το πεπρωμένο της κωλοτούμπας φυγείν αδύνατον. Θα σας καλέσω να φανείτε και πάλι απρόβλεπτος. Παρότι θα ψηφίσετε “παρών” -ψηφίστε τουλάχιστον “όχι”, τι είναι αυτά τα μεσοβέζικα- αλλάξτε την απόφασή σας και ψηφίστε μαζί μας. Για την Ελλάδα θα είναι κέρδος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

SHARE