Μητσοτάκης: “Υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω” – ΕΕ: Σας στηρίζουμε

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Καστανιές Έβρου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την ενίσχυση της Ελλάδας με 700 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, από τα οποία είπε πως τα 350 εκατ. είναι άμεσα διαθέσιμα.

Στον Έβρο ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της ΕΕ – Αυτοψία στα σύνορα

 

“Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης”, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

«Το ζήτημα δεν είναι πλέον προσφυγικό αλλά μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπη που εξελίσσεται με σχέδιο μετατρέποντας την Τουρκία σε διακινητή μεταναστών, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των επικεφαλής της ΕΕ και την ενημέρωσή τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι δημόσιες απειλές του ίδιου του Τ. Ερντογάν, η μεταφορά χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα με λεωφορεία και η βία που χρησιμοποιείται από όσους θέλουν να εισβάλλουν στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν την αλήθεια και διαψεύδουν την προπαγάνδα και τα fake news, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Τουρκία παραβιάζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ προσθέτοντας πως η παρουσία της ηγεσίας της Ευρώπης σήμερα στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Τονίζοντας πως η Ε.Ε δεν έχει πράξει το σύνολο των υποχρεώσεών της σημείωσε πάντως ότι η στήριξη που παρέχεται είναι σημαντική, όπως και το γεγονός πως είδαν ακριβώς τι έχει συμβεί.

«Είδαμε», είπε, «τι συμβαίνει μακριά από την ύπουλη προπαγάνδα» ανέφερε καθώς και το γεγονός πως η Τουρκία κάνει πράξη την απειλεί της επιχειρώντας να στείλει παρανόμως χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα εκβιάζοντας την Ευρώπη.

«Θα προστατέψουμε τα ελληνικά σύνορα και τα σύνορα της Ευρώπης» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι αποφασισμένος να προστατέψει με κάθε τρόπο «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο Σαρλ Μισέλ

Ευχαριστώ που με καλέσατε γαιτί είναι σημαντικό να μην μένουμε στις Βρυξέλλες, αλλά να βλέπουμε τι συμβαίνει Εκφράζω την υποστήριξή μας.

Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Η παρουσία μας είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους Ελληνες στους Ευρωπαίους και σε όλο τον κόσμο, ότι σας στηρίζουμε εμπιστευόμαστε εσάς και την κυβέρνησή σας προστατεύετε τα σύνορά σας και το διεθνές δίκαιο
Υπάρχει μία συμφωνία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό και η Τουρκία πρέπει να τηρεί τα συμφωνηθέντα για το μεταναστευτικό

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ζούμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις
Είναι έντονη και δύσκολη κατάσταση
Οι ελληνικές Αρχές είναι σημαντικό να βρίσκομαι εδώ μαζί σας τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά και ευρωπαϊκάΕκφράζω τη συμπόνια μου για τους μετανάστες που έπεσαν στην παγίδα του ψέματος
Η Ελλάδα είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα.

 

SHARE