Μητσοτάκης για αντικαπνιστικό: Δεν υπάρχει η δικαιολογία “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”

«Η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μία εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας. Αλλά και μία άσκηση αλληλοσεβασμού, που τελικά ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος από το Υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως και άλλες χώρες το κατάφεραν και μπορεί να το πράξει και η χώρα μας και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου, “αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα”».

«Έντεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την υγεία και τον πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια».

“Εάν το μπόρεσαν άλλες χώρες, σίγουρα το μπορούμε εμείς. Οι αριθμοί παραμένουν συντριπτικοί. Παρά το γεγονός ότι έχουμε δει σημαντικές μειώσεις, σχεδόν όλοι οι πολίτες εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Οι θάνατοι από κάπνισμα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως. Η εικόνα είναι άθλια. Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά στις κάμερες μέσα στα υπουργεία τους. Ακόμα και γιατροί καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία. Η δυσαρέσκεια είναι τεράστια, αλλά σιωπηλή. Για χρόνια δεν έβρισκε ανταπόκριση. Σε αυτήν τη δυσαρέσκεια ερχόμαστε να απαντήσουμε με την αυστηρή απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους, όπου υπάρχουν παιδιά. Ο εχθρός είναι ο καπνός και όχι οι καπνιστές. Σκοπός δεν είναι ο διχασμός, αλλά μία νέα συμμαχία για την υγεία. Συμμαχία για μία καλύτερη ζωή χωρίς καπνό. Είναι εκστρατεία πολύπλευρη. Με παρεμβάσεις, με αναζήτηση δημόσιων υποστηρικτών, με προβολή ενός άλλου υποδείγματος ζωής”, τόνισε, στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός, καλώντας τους πολίτες να εφαρμόσουν με θάρρος το αντικαπνιστικό νόμο.

“Δεν είναι υπόθεση καταστολής. Είναι υπόθεση της δυνατότητάς μας να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε, κατ’ ιδίαν πως είναι το σωστό”, ανέφερε.

Σχέδιο τεσσάρων σημείων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, στην ομιλία του, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ορίζεται από τέσσερα κομβικά σημεία:

-Διαμόρφωση μίας αντικαπνιστικής κουλτούρας.

-Σεβασμός στον μη καπνιστή, που αποκτά φωνή και άμυνα απέναντι στο παθητικό κάπνισμα. “Στην εστίαση δικαίωμα δεν έχει μόνο ο πελάτης. Μπορεί να φύγει και να επιλέξει άλλο μαγαζί. Αυτό δε μπορεί να το κάνει ο εργαζόμενος”, είπε ο πρωθυπουργός.

-Παράλληλα μέριμνα για τους καπνιστές. Ενεργή υποστήριξη σε όσους πάρουν την απόφαση να θωρακίσουν την υγεία τους. “Τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος πρέπει να ενισχυθούν και να αυξηθούν”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

-Προστασία της υγείας των πολιτών, με σωστή αξιολόγηση νέων καπνικών προϊόντων.

“Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα ως 500 ευρώ για τους παραβάτες και ως 10.000 ευρώ για ιδιοκτήτες, όπου τελείται η παράβαση. Σε έναν τετραψήφιο αριθμό θα αναφέρονται όσοι παρανομούν. Οι έλεγχοι θα γίνονται με μεικτά κλιμάκια και με τη συνδρομή της αστυνομίας. Η τιμωρία δεν είναι απειλή, αλλά καταφύγιο. Προηγείται η πρόταξη μίας καλύτερης ζωής. Ο νόμος τοποθετεί ξεκάθαρα όρια μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου, αφήνοντας στο άτομο την επιλογή της προσωπικής του πορείας. Ήδη, οι πρώτοι έλεγχοι σε 172 επιχειρήσεις ότι ο νόμος τηρείται σε ποσοστό που ξεπερνάει το 72%. Όπως μάθαμε να φοράμε τη ζώνη, έτσι θα μάθουμε να καπνίζουμε έξω από μπαρ και εστιατόρια”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσωπική μαρτυρία

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και μια ανάμνησή του, όταν το 1979 επισκέφτηκε τον παππού του, πατέρα της μητέρας του, λίγο πριν «φύγει» και ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με καρκίνο του πνεύμονα.

«Με φώναξε και μου είπε: «Εμείς δεν ξέραμε. Εσείς γνωρίζετε τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου». Απέναντι σε αυτή τη γνώση η Πολιτεία δεν μπορεί να σταθεί άλλο αδρανής. Σας καλώ όλες και όλους να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο. Δεν είναι υπόθεση καταστολής αλλά της δυνατότητάς μας ως οργανωμένη κοινωνία να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που αναγνωρίζουμε ότι είναι το σωστό», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

Β. Κικίλιας: Θα είμαστε αυστηροί στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού

Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καπνιστών και μη καπνιστών, τονίζοντας ότι θα υπάρξει αυστηρότητα στην παρακολούθηση εφαρμογής του νόμου.

Όπως είπε, η γραμμή 1142 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της. Εκεί θα αναφέρονται οι παραβάσεις του νόμου, θα υπάρχει ενημέρωση για τον αντικαπνιστικό νόμο και υποστήριξη για τους καπνιστές.

 

SHARE