Μητσοτάκης – Charles Michel για Σύνοδο Κορυφής, Ταμείο Ανάκαμψης και Αγία Σοφία

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel κατά την οποία συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλες και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ  πρόκειται να κρίνει την τύχη του Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει έως και το 1.2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

 

Πάγια θέση της Ελλάδας, κάτι που επανέλαβε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον Charles Michel, είναι η ενίσχυση των χωρών που επλήγησαν από το lock down στην οικονομία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα συνάδουν σε μια νέα μοργή Μνημονίου.

Σύμμαχοι σε αυτή την προοπτική είναι τα οικονομικά ασθενέστερα κράτη του Νότου, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού, με την υποστήριξη της Γαλλίας και  Γερμανίας.

Αντίθετα σαφώς αρνητική στάση που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ναυάγιο την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης διατηρούν οι ισχυροί εταίροι του Βορρά, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της απόφασης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει τον ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Ελλάδα θα ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση των Ευρωπαίων ηγετών.

SHARE