Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Έχουμε σχέδιο, ψυχραιμία και ισχυρούς συμμάχους

upd: Παντελώς άκυρο χαρακτήρισε το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως είναι άκυρο και «ως προς την ουσία του διότι καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες  αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησης του. Θέλω να θυμίσω ότι το μνημόνιο αυτό δεν έχει την επικύρωση του Λιβυκού κοινοβουλίου».

«Θέλω από εδώ, από τις Βρυξέλλες, να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και της Γαύδο έως τον Έβρο. Θέλω να  γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο. Όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι  θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», συμπλήρωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο κείμενο των συμπερασμάτων με το οποίο η Άγκυρα καταδικάζεται απερίφραστα από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Ζήτησα και έλαβα από όλους τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτημα για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας «Το πρώτο το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και να λέμε είναι ότι θεωρούμε τη συμφωνία αυτή ως προς την  Ελλάδα άκυρη και ανυπόστατη. Είναι μία συμφωνία χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο. Δεν αναγνωρίζουμε σε καμία περίπτωση ότι η συμφωνία αυτή παράγει έννομα αποτελέσματα και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. (…) Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει ούτως ώστε να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δηλώσεις της Τουρκίας έχουμε δει πολλές σε διαφορετικής κλίμακας ένταση. Καταλαβαίνω ίσως γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία βρίσκεται απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά μετά την κίνηση που έκανε να υπογράψει αυτό το άκυρο μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη. Θέλω να θυμίσω το συνολικό πλαίσιο της καταδίκης που δεν αφορά μόνο την ΕΕ. Είχαμε ξεκάθαρη καταδίκη από τις ΗΠΑ που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας προκλητική. Ξεκάθαρη δήλωση και από τον πρέσβη των ΗΠΑ που επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι προφανώς και τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ…

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είπε το πρωί της Παρασκευής ότι Ελλάδα και Τουρκία  θα πρέπει να βρουν τρόπο να βοηθήσουν οι ίδιες τους εαυτούς τους έναντι της Άγκυρας, σύμφωνα με το vima.gr.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μπορίσοφ “άδειασε” κυριολεκτικά την Ελλάδα. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δείπνο της Πέμπτης, “όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ, πολύ πιο ήπια για την Τουρκία. Όλοι ανέφεραν ότι η συμφωνία (για τους μετανάστες) θα έπρεπε να συνεχιστεί και ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μία πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση. Κανείς δεν μιλά πλέον για κυρώσεις και για εμπάργκο όπλων – το αντίθετο. Όταν υπάρχουν κυρώσεις, τότε η Τουρκία στρέφεται προς τη Ρωσία για να εξοπλιστεί, δεν σταματά”.

“Είπα στους έλληνες συναδέλφους μου να βρουν τα εργαλεία να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Τους υποστηρίζουμε μεν με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία διαδραματίζει σήμερα ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή”.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Στις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής:

“Για το ζήτημα των δηλώσεων του κ. Μπορίσοφ μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση και εμείς επειδή μιλάει στα βουλγαρικά. Αυτό που συγκράτησα εγώ από αυτά τα οποία είπε είναι ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα”.

SHARE