Αρχική top Μισέλ: Αυτές είναι οι 6 βασικές διαφωνίες των «27» για προϋπολογισμό και...

Μισέλ: Αυτές είναι οι 6 βασικές διαφωνίες των «27» για προϋπολογισμό και Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι ακόμα κάποια  σημεία της πρότασης της Κομισιόν δεν γίνονται αποδεκτά από τα Κράτη Μέλη, αλλά όλοι συμφωνούν στην ανάγκη για άνευ προηγουμένου απάντηση στην πρόκληση που έθεσε στην ΕΕ η πανδημία

Μιλώντας σε προγραμματισμένη διάσκεψη της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής στις 19 Ιουνίου και τις προσδοκίες από την επόμενη Σύνοδο της 17ης και 18ης Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ως σημεία διαφωνίας τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων προς τα Κράτη Μέλη με βάση την κλείδα της Κομισιόν και το συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων.

Σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο επαφών με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Συνολικά κατέγραψε ότι οι διαφωνίες περιγράφονται σε 6 κεφάλαια:

1) το μέγεθος του ΠΔΠ 2021-2027,

2) τις διορθώσεις των επιστροφών (rebates) κάτι που συνδέεται με το  πρώτο,

3) το τελικό επίπεδο του ταμείου ανάκαμψης (750 δισ.ευρώ)

4) την αναλογία για τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις – αλλά και την ίδια την έννοια των μη επιστρεφόμενων επιχορηγήσεων

5) τα κριτήρια κατανομής στα Κ-Μ , κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος  σημείωσε ότι  εξετάζει την ιδέα να φέρει μια πιο δυναμική προσέγγιση στην κατανομή (το σύστημαα 70-30 όπως δημοσίευσε το ΚΥΠΕ πριν από 10 μέρες)

6) τη σχέση των μεταρρυθμίσεων, της διακυβέρνησης με όλα τα παραπάνω (κάτι που αφορά και τον ρόλο του ΕΚ στον έλεγχο των δαπανών) , αλλά και τη σύνδεση με το κράτος δικαίου και  την κλιματική αλλαγή (στόχος ουδετερότητας το 2050).

Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που διακυβεύονται, όπως το θέμα των ιδίων πόρων (πχ πλαστικά, ψηφιακός φόρος, φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών), το θέμα της εμπροσθοβααρούς  κατανομής στο ταμείο ανάκαμψης και το θέμα της αποπληρωμής κατά το επόμενο ΠΔΠ (μετά το 2027) ή αν θα προταθεί να ξεκινήσει η αποπληρωμή πιο νωρίς.

Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε τη δέσμευση να φέρει στο τραπέζι ένα νεο διαπραγματευτικό πλαίσιο ως το τέλος της εβδομάδας. Τόνισε δε  ότι από τον τελευταίο γύρο επαφής με του 27 αποκόμισε  την εντύπωση πως δεν είμαστε στο τέλος των διαπραγματεύσεων, “αλλά έχουμε προχωρήσει”.

Ζήτησε τέλος από όλους  να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, περιλαμβανομένου του ΕΚ, της γερμανικής προεδρίας και των Κ-Μ και όλοι να προσεγγίσουν αλλήλους. “Αν κάθε Κ-Μ παραμένει περιχαρακωμένο τότε δεν υπάρχει λύση”, προειδοποίησε.

Η Μέρκελ ζητά συμβιβασμό για το ταμείο ανάκαμψης – “Συμφωνία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές”