Μήπως η Γερμανία βάζει από …την πίσω πόρτα την Τουρκία στις ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας;

 

Οι Γερμανοί βάζουν από την πίσω πόρτα τους Τούρκους  στο Αιγαίο και  ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες υδρογοναθράκων. Το Βερλολίνο, αντί ως Εταίρος μας να βάλει φρένο στην προκλητικότητα της Τουρκίας, υποθάλπτει τη σύγκρουση στέλνοντας ωκεανογραφικό σκάφος για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης έως και τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Για το σκοπό αυτό ζήτησε άδεια και από την Άγκυρα, με δεδομένο ότι η περιοχή που προτίθεται να δραστηριοποιηθεί το πλοίο «R/V Maria S. Merian» περιλαμβάνει και σημεία ελέγχου από την Τουρκία.Με τον τρόπο αυτό οι Γερμανοί-στορικοί σύμμαχοι των Τούρκων συντάσσονται μες τους προκλητικούς μας γείτονες και τους βοηθούν ανενδοίαστα για να προβάλουν δικαιώματα στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό άλλωστε είναι σαφές και από τις αντιδράσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Έσπευσε να εκδώσει Νavtex για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι και την Κρήτη, ενώ η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» σε ένα προκλητικό δημοσίευμα της σχολίασε τις Navtex γράφοντας «άδεια από την Τουρκία που θα τρελάνει Ελλάδα και Κύπρο», πανηγυρίζοντας για την εξέλιξη αυτή με τους Γερμανούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία στέλνει ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο δήθεν για σεισμικές έρευνες (οι οποίες αποτελούν το πρώτο στάδιο των ερευνών εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου) δίδοντας το δικαίωμα στην Τουρκία να εκδώσει Navtex και να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στις αρχές Ιανουαρίου ένα άλλο γερμανικό σκάφος, το «Meteor», το οποίο επίσης ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου (δεν είναι τυχαίο) είχε ζητήσει να κάνει έρευνες στο βόρειο Αιγαίο και η Τουρκία έβγαλε Navtex μέχρι και τα… Κύθηρα.Τότε, όταν ζητήθηκε άδεια και από την Τουρκία για περιοχές που βρίσκονται υπό ελληνικό έλεγχο και εντός του FIR Αθηνών η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τις άδειες της στο γερμανικό πλοίο και αυτό να αποχωρήσει.

Σχετικά με τη νέα δραστηριότητα του γερμανικού πλοίου «R/V Maria S. Merian», στις 3 και 4 Μαρτίου αναμένεται να πλεύσει στα ανοιχτά της Κύπρου για επιστημονικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα 4, 5, 6, 7 της κυπριακής ΑΟΖ και ακολούθως θα μεταβεί νότια της Κύπρου.

Από τη Λευκωσία επισημαίνεται πώς έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες, τόσο από Ελλάδα, όσο και από Κύπρο. Οι Γερμανοί ωστόσο ζήτησαν άδεια και από την Τουρκία για ένα τμήμα που ελέγχει η χώρα, αλλά η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση Navtex επιχειρώντας να οικειοποιηθεί όλη την περιοχή μήκους 580 χιλιομέτρων. Ελλάδα και Κύπρος προχώρησαν ακύρωσαν τις τουρκικές Navtex με αντι-Νavtex.

Είναι δεδομένο ότι εκείνες της ημέρες οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν και πάλι και σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να προλάβουν μία προβοκάτσια.Στην περιοχή μάλιστα, νοτίως της Κρήτης και γενικά του νοτιοανατολικού Αιγαίου υπάρχει αισθητή παρουσία του Πολεμικο ναυτικού.

 

ΠΗΓΗ: odosdrachmis.gr

SHARE