Μετανάστες: Αυξάνεται η αρνητική στάση απέναντι τους σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gallup η δυσαρέσκεια του κόσμου σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά τους μετανάστες όλο και αυξάνεται.

Στον κατάλογο που ανάρτησε η εταιρία αφού πρώτα πήρε συνέντευξη από περισσότερους από 140.000 πολίτες σε 145 χώρες και περιοχές, φαίνεται πως τα  πρωτεία με τις λιγότερο ανεκτικές στο μεταναστευτικό χώρες, κρατούν επτά ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τις: Βόρεια Μακεδονία, Ουγγαρία, Σερβία και Κροατία.

Όμως οι χώρες στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη αλλαγή στη στάση των πολιτών απέναντι στους μετανάστες είναι το Περού, ο Ισημερινός και η Κολομβία, χώρες οι οποίες δέχθηκαν πολλούς μετανάστες από τη Βενεζουέλα.

Στον αντίποδα οι πιο φιλικά προσκείμενες στους μετανάστες χώρες είναι ο Καναδάς, η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία.

Η Gallup ρώτησε τους πολίτες την άποψη τους για την υποδοχή μεταναστών στη χώρα τους, το ενδεχόμενο μετανάστες να γίνουν γείτονές τους ή να παντρευτούν κάποιο μέλος της οικογένειας τους.

Με ανώτατο όριο το 9 η λιγότερο ανεκτική εκ των χωρών Βόρεια Μακεδονία συγκέντρωσε βαθμολογία 1,49 έναντι της πρώτης σε ανεκτικότητα χώρας, τον Καναδά που συγκέντρωσε 8,46.

Κατά την Τζούλι Ρέι, ειδική σε θέματα μετανάστευσης στη Gallup ,η πτώση στο παγκόσμιο επίπεδο ανεκτικότητας –5,21 το 2019 έναντι 5,34 το 2016, οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η πρώτη σχετική δημοσκόπηση από τη Gallup διενεργήθηκε το 2015 εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μόνο η Σουηδία και η Ιρλανδία βρέθηκαν ανάμεσα στις 10 πιο δεκτικές χώρες απέναντι στους μετανάστες.

Το αξιοσημείωτο σύμφωνα με τη Ρέι είναι το πόσο θετική στάση επιδεικνύουν οι κάτοικοι των ΗΠΑ απέναντι στους μετανάστες, παρά την αντιμεταναστευτική στάση του Αμερικανού προέδρου. Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην έκτη θέση του καταλόγου με τις πιο ανεκτικές χώρες, πίσω από τη Σιέρα Λεόνε και οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι πολύ πιο δεκτικοί απέναντι στους μετανάστες σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, με 7,1.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η ανεκτικότητα προς τους μετανάστες είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νεότερων γενιών, των ανθρώπων με υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και όσων μένουν σε αστικά κέντρα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE