Μεταχρονολογημένες επιταγές: Παράταση ζητεί το ΒΕΠ – Κριτική στις τράπεζες για τις εκταμιεύσεις

Άμεση αναστολή της προθεσμίας εμφάνισης και πληρωμής επιταγών που εκδόθηκαν μεταξύ 31ης Μαρτίου και 31ης Μαΐου 2020 από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους, οι οποίοι επλήγησαν από την υγειονομική κρίση του “Covid-19”, ζητεί από την κυβέρνηση το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς. 

Το σχετικό αίτημα διετύπωσε ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος με επιστολή που απέστειλε προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Μιχάλαρος σημειώνει ότι ήδη παρασχέθηκε στις επιχειρήσεις με τουριστικές δραστηριότητες παράταση εξήντα επιπλέον ημερών στην προθεσμία πληρωμής των επιταγών τους.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το ΒΕΠ έχει προτείνει την αναστολή πληρωμής μεταχρονολογημένων επιταγών από τις 11 Μαρτίου 2020 και για ένα δίμηνο μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, τόσο για τον εκδότη, όσο και για τον κομιστή, με πρόβλεψη να καλυφθούν μέσω των μέτρων στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, για τον εκδότη συνιστάται η κάλυψη της υποχρεώσεώς του από την τράπεζα που εξέδωσε το δελτίο επιταγών. Η διοίκηση του ΒΕΠ τονίζει προς την κυβέρνηση ότι οι επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν και δεν εντάχθηκαν στις προβλέψεις περί αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή, αντιμετωπίζουν οξύτατο θέμα ρευστότητας εξαιτίας των ανείσπρακτων επιταγών.

Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς υπογραμμίζει: “Συντασσόμαστε με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία και παράλληλα χαιρετίζουμε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Όμως, δεδομένου ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκταμιεύσεις κεφαλαίων κίνησης από τα χρηματοδοτικά εργαλεία των Τραπεζών, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει επιπλέον παράταση για εύλογο χρονικό διάστημα ώστε οι επιχειρήσεις να επανέλθουν στην κανονικότητα και να αποκτήσουν ρευστότητα”.

SHARE