Μεταχρονολογημένες επιταγές: Η λύση που εξετάζουν Τράπεζες και Υπουργείο Οικονομικών – Παράταση με τόκο για τον εκδότη και πληρωμή του αποδέκτη από την τράπεζα

Τον “τεχνικό” τρόπο να πάνε πίσω για δύο τουλάχιστον μήνες οι μεταχρονολογημένες επιταγές αναζητούν οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να λυθούν τα πολύ μεγάλα προβλήματα στην αγορά που ήδη είναι νεκρή από τον κορονοιό.

Το σχέδιο  για τη διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών που είναι σε χέρια τρίτων, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς, πέρα από την αξιοπιστία ή τις τωρινές πραγματικές δυνατότητες του εκδότη της επιταγής, υπάρχει και το θέμα αυτού που την έχει στα χέρια του και θα πάει να την εισπράξει.

Αν την έχει βάλει στο πλαφόν του στην τράπεζα, έχει μεν ουσιαστικά εισπράξει, αλλά η τράπεζα, αν δεν την πληρώσει ο εκδότης, θα πρέπει να τη σφραγίσει.
Αν δεν την έχει βάλει στο πλαφόν, περιμένει τον εκδότη που δεν έχει να την πληρώσει, άρα δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.

Η λύση που εξετάζεται είναι η δημιουργία από τις τράπεζες συγκεκριμένου προϊόντος, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται η  υποχρέωση πληρωμής του εκδότη της επιταγής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο αποδέκτης της επιταγής να πληρωθεί κανονικά και με την εγγύηση του Δημοσίου ο εκδότης να πληρώσει (έντοκα) για το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης πληρωμής.

Εδώ ανακύπτει όμως ένα άλλο πρόβλημα: Πόσο φερέγγυος είναι ο εκδότης, ώστε να μπορεί να πληρώσει μετά τη λήξη του χρόνου της παράτασης…

SHARE