Μετά τον Σεντένο, διαψεύδει παράταση Μνημονίου και ο Μοσκοβισί

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, προτρέποντας να μην αφήνονται να «πλανώνται αμφιβολίες και αβεβαιότητες» σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Η ημερομηνία της 20ης (Αυγούστου) παραμένει εντελώς» διαβεβαίωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε: «Δεν τίθεται θέμα (…). Αυτή είναι η μοναδική ημερομηνία που πρέπει να έχουμε στο νου μας, η μοναδική που κινητοποιεί (mobilise)», υπογράμμισε. «Προσθέτω ότι πιστεύω ότι είναι αξιόπιστη, ρεαλιστική και κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει άλλο σενάριο από την επιτυχή και στην ώρα της έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο ίδιος. «Ας μην αφήνουμε να πλανώνται αβεβαιότητες ή αμφιβολίες που πραγματικά δεν χρειάζονται» συμπλήρωσε.
Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος θα έχει και μια συμβολική αξία για το σύνολο της ευρωζώνης. «Το να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα θα αποτελέσει σύμβολο ότι αφήσαμε την κρίση πίσω μας. Και κατόπιν, κυρίως για τους Έλληνες, θα είναι ένα καλό νέο ότι αυτή η χώρα εξήλθε επίσης από την κρίση της και είναι ικανή να δημιουργήσει ανάπτυξη και απασχόληση».
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
 Ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, δήλωσε απόψε ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την χρονική επέκταση του Μνημονίου.
Διέψευσε έτσι τα γερμανικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν θα εξέλθει τν Μνημονίων τον Αύγουστο. Ο κ. Σεντένο μιλούσε στο Atlantic Council.
Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές παραμένουν εξαιρετικά επικεντρωμένες στην ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Οι προσπάθειες γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, είπε.
Βέβαια, σημείωσε, υπάρχουν αποφάσεις ακόμη που πρέπει να ληφθούν και, κυρίως, για την ελάφρυνση του χρέους και την εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων.
SHARE