Μέρκελ: Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας άρχισε με τόλμη τις μεταρρυθμίσεις

«Η νέα κυβέρνηση άρχισε με τόλμη μεταρρυθμίσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς επενδύσεις», δήλωσε η καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται χρόνος προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν πλήρως.

«Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ δύσκολα χρόνια πίσω της. Αυτό το γνωρίζουμε. Λόγω της κρίσης χρέους όμως, τώρα η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με τόλμη μεταρρυθμίσεις για ένα περιβάλλον φιλικό προς την ανάπτυξη. Χρειάζεται βεβαίως χρόνο μέχρι αυτές οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν πλήρως, αλλά οι προσπάθειες αξίζουν, διότι βάσει της πρόγνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί το 2020 να είναι στο 2,4% και έτσι αισθητά μεγαλύτερη από το μέσο όρο της ΕΕ», δήλωσε η κ. Μέρκελ από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο και σημείωσε ότι το θετικό κλίμα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και στην αγορά εργασίας, κάτι, όπως είπε, ιδιαίτερα σημαντικό για μια χώρα που έχει πληγεί από την κρίση.

Αναφερόμενη στις ενδεχόμενες οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού, η καγκελάριος αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι το 2020 και τα επόμενα χρόνια το Βερολίνο θα αυξήσει περαιτέρω τρις επενδύσεις του «και αυτό είναι κάτι με το οποίο η Γερμανία θα συνεισφέρει στην Ευρώπη, ώστε να έχουμε μια καλή οικονομική εξέλιξη». Παρέπεμψε δε στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθεί το θέμα και εξέφρασε την στήριξή της στην πολιτική της ΕΕ να κάνει το παν ώστε η διαδικτυωμένη παγκόσμια οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί καλά, πχ μέσω διμερών και περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών.

Η κ. Μέρκελ έκανε λόγο για σημαντικά περιθώρια εμβάθυνσης της ελληνογερμανικής επιχειρηματικής συνεργασίας και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της καινοτομίας, του σημαντικότερου, όπως είπε, μοχλού ανάπτυξης, αλλά και στις προοπτικές του τουρισμού, της ψηφιακής μετάβασης, όπου η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει ηγετικό ρόλο. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εξέλιξης την πόλη των Τρικάλων, τονίζοντας μάλιστα ότι «το Βερολίνο έχει να διδαχθεί πολλά».

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΘ 2020, η καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα: «Χαιρόμαστε βεβαίως που στην διάσημη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο – όταν φθάνει η ώρα της, κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί παρά να επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη- θα είμαστε εμείς αυτή την χρονιά “χώρα-εταίρος”. Ευχαριστώ για αυτό και θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες επαφές, θα κάνουμε νέες επαφές και θα ξεκινήσουμε περαιτέρω εγχειρήματα», δήλωσε σχετικά.

SHARE