Μείωση ασφαλιστικών εισφορών τα “δώρα” του Α.Τσίπρα από τη ΔΕΘ σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

 

Δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που «πνίγουν» εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες,  αυτοαπασχολουμένους και αγρότες στο ύψος των εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ήτοι 13,3% για κύρια σύνταξη, ετοιμάζεται να εξαγγείλει  στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, από 20% επί του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές, θα πρέπει να μειωθούν στο 13,3%. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος.

Εξετάζεται επίσης η αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση –που ακόμη δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς περίπου 200.000 κυρίως επιστημόνων– με ένα προκαθορισμένο ποσό, σημαντικά μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί σήμερα, κυρίως σε όσους έχουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα, άνω των 18.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αναφέρει ότι η πρόταση που κατατέθηκε στο Μαξίμου από το υπουργείο Εργασίας είναι «πλήρως κοστολογημένη» και επιφέρει απώλειες εσόδων της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Ποσό που θα καλυφθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται λόγω του υπερπλεονάσματος και το οποίο βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Το κατώτατο όριο εισφοράς που θα μπορούν να καταβάλλουν από το 2019 περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, για κύρια ασφάλιση, δεν θα είναι κάτω από 100 ευρώ το μήνα (1.200 ευρώ το χρόνο) από 117,22 ευρώ τον μήνα ή 1.406,64 τον χρόνο, που ισχύει σήμερα.

Η δραματική καθυστέρηση στον υπολογισμό των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ, σε περίπου 200.000 κυρίως επιστήμονες αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά και την πρόταση για κατάργηση της εισφοράς ως ποσοστό επί του ασφαλιστέου εισοδήματος (4% για εφάπαξ και 7% για επικούρηση). Στη θέση της, θα θεσμοθετηθεί ένα συγκεκριμένο, ενιαίο ποσό για όλους, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν, πιθανότατα σε δόσεις, και για τα έτη 2017-2018.

Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση επανεξέτασης του θέματος των υψηλών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και μη μισθωτούς διαδραματίζει και η αναμενόμενη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και οι πληροφορίες ότι οι ισχύουσες εισφορές αναμένεται να κριθούν ως αντισυνταγματικές.

Αντίστοιχες με τις πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και αυτές του ΕΘΝΟΥΣ.

Το πρωτοσέλιδο του ΕΘΝΟΥΣ της Δευτέρας

ΕΘΝΟΣ

 

 

ΔΕΘ – Παραγωγικοί φορείς στον Α.Τσίπρα: Κάνε κάτι για Φόρους, Κόκκινα δάνεια, Χρηματοδότηση, Κόστος Ενέργειας, Παρεμπόριο

SHARE