Μεγάλου: Πώληση δανείων 4 δισ. μέχρι και το 2020-Προ φόρων κέρδη 150 εκατ. αναμένει φέτος η Πειραιώς

Τις σημαντικές θετικές εξελίξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2019 για την Τράπεζα Πειραιώς επισήμανε η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές κερδοφορίας της τράπεζας που αποκαθίσταται από τη σταθεροποίηση των εσόδων και όπως ανακοίνωσε, οι εκτιμήσεις για το 2019 ανεβάζουν την κερδοφορία στα 150 εκατ. ευρώ.

Η τάση αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατά 2% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 5%. Το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά 7% ετησίως σε επαναλαμβανόμενη βάση. Οι προβλέψεις μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο 2019 λόγω των βελτιωμένων προοπτικών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημειώνεται ότι τα κέρδη προ φόρων σε συγκρίσιμη βάση διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 από 33 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 38 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Ο κ. Μεγάλου επισήμανε τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού σε ευθυγράμμιση με τον ετήσιο στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά €3,5δισ. το 2019. “Τα ΜΕΑ μειώθηκαν κατά €1,2δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2019 αποκλειστικά μέσω οργανικών ενεργειών και η τράπεζα προετοιμάζεται για πωλήσεις NPEs ύψους €4,5 δισ. το δεύτερο εξάμηνο 2019 και το 2020, οπότε και θα προχωρήσουμε στην πρώτη τιτλοποίηση NPEs ποσού άνω των €2δισ.”

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ.Χρήστος Μεγάλου κατά την ενημέρωση των επενδυτών το σχέδιο θα ολοκληρωθεί χωρίς εξαιρέσεις στον προγραμματισμένο χρόνο, που είναι η 1η Οκτωβρίου.

Η διοίκηση της τράπεζας προγραμματίζει την πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2019 σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Iris ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Για το 2020 σχεδιάζεται η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων κόκκινων στεγαστικών δανείων με την επωνυμία Phoenix ύψους 2 δις ευρώ, χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις με την επωνυμία Callaway ύψους 1 δις ευρώ, καθώς και την τιτλοποίηση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Solar.

“Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει στην Τράπεζα Πειραιώς, ακολουθώντας αταλάντευτα από το 2017 τις προσπάθειες για το “ξαναχτίσιμο” της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας, τη μείωση του κόστους και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, έτσι ώστε η Τράπεζα Πειραιώς να είναι μία ισχυρή Τράπεζα, με δυνατότητα να συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Έχουμε μπροστά μας έναν καθαρό οδικό χάρτη, μία ικανή ομάδα και την κατάλληλη στρατηγική για να προχωρήσουμε”, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, επισημαίνοντας ότι πλέον το μακροοικονομικό περιβάλλον προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες.

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε τις δύο κινήσεις – ορόσημα στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς το α΄ εξάμηνο του 2019:την έκδοση χρεογράφων TierII,την πρώτη από ελληνική τράπεζα κατά την τελευταία δεκαετία, και τη στρατηγική συνεργασία με την Intrumγια τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων “η οποία θα βοηθήσει την Τράπεζα να καλύψει το extramile”.

Πειραιώς: Στα 38 εκατ. τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο-Μεγάλου: Αισιοδοξία για μελλοντικές επιδόσεις

SHARE