Μεγάλο “μαχαίρι” στις ελληνικές τράπεζες από την JP Morgan

Tο ξέσπασμα της επιδημίας του COVID-19 έχει διαταράξει σημαντικά τις προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, και συνεπώς την θετική επενδυτική θέση που είχε η JP Morgan για τον κλάδο, όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα σε νέα έκθεσή της.

Το απότομο στοπ στην οικονομική ανάπτυξη και η συνακόλουθη αλλαγή στην ψυχολογία της αγοράς έρχεται σε μία ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο για τον κλάδο, προκαλώντας καθυστέρηση στις τιτλοποιήσεις NPEs και στο συνολικό story της ανάκαμψης. Μια παρατεταμένη κρίση θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών όπως προειδοποιεί η JP Morgan, μέσω της πίστωσης, του κόστους κινδύνου και των κεφαλαίων.

Ενώ το λειτουργικό κόστος σε γενικές γραμμές αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητο, η JP Morgan επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να εκτιμούν τον αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης λόγω του κορονοϊού. Η ποιότητα του ενεργητικού είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κέρδη και το βασικό σενάριο της JP Morgan είναι ότι το κόστος κινδύνου θα παραμείνει αναπόφευκτα υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαντλήσουν τα βασικά τους κέρδη προ προβλέψεων το 2020 για να βάλουν στην “άκρη” όσο το δυνατόν περισσότερες προβλέψεις, συνεχίζοντας την ευρεία τάση των τελευταίων ετών.

Η JP Morgan προχωρά σε αλλαγή των συστάσεών της και των τιμών-στόχων για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αναβαθμίζει σε overweight από neutral την Eurobank ωστόσο μειώνει την τιμή-στόχο κατά 30% και στα 0,70 ευρώ από 1,00 ευρώ πριν, διατηρεί την overweight στάση για την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 1,10 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν (56% χαμηλότερη), διατηρεί επίσης την overweight σύσταση για την Εθνική Τράπεζα και μειώνει την τιμή-στόχο κατά 50% στο 1,90 ευρώ από 3,80 ευρώ πριν και υποβαθμίζει τη σύσταση overweight σε neutral για την Πειραιώς με νέα τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ από 4,20 ευρώ πριν, 57% χαμηλότερη.

SHARE