Μεγάλη ζημιά επιχειρήσεων στις πόλεις που ακυρώνονται τα καρναβάλια – Μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Βαρύ το κόστος για τις επιχειρήσεις, κυρίως της εστίασης και των ξενοδοχείων αλλά και τις εμπορικές,  στις πόλεις που προσελκύουν πολύ κόσμο για το καρναβάλι τους, μεταξύ των οποίων η Πάτρα, το Ρέθυμνο, η Ξάνθη… Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων ζητούν άμεσα μέτρα από το κράτος που να αντισταθμίζουν τις μεγάλες απώλειες.

Σε συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, από το Υπουργείο Οικονομικών έγινε γνωστό ότι επεξεργάζεται μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν, είναι η μέχρις στιγμής απάντηση της κυβέρνησης.

ΠΑΤΡΑ

«Η απόφαση δημιουργεί πικρία αλλά καλούμαστε να υλοποιήσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση», είπε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και πρόσθεσε πως επειδή ανατράπηκε ο σχεδιασμός της πόλης ζητάει αποζημίωση από την κυβέρνηση για καρναβαλιστές και καταστηματάρχες. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος θα οργανώσει καρναβάλι τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς για τα πληρώματα που λένε ότι θα παρελάσουν, ο Δήμαρχος Πατρέων είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του. Επεσήμανε ακόμη πως «εμείς δεν θα κάνουμε εκδηλώσεις, εάν θέλουν τα μαγαζιά είναι ευθύνη των διοργανωτών και αυτών που θα πάνε» και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, για τον κόπο των εργαζομένων στο Δήμο και των πληρωμάτων». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Δεν θα ήθελα το παιδί μου να πάθει κάτι επειδή πήγε σε ένα χορό. Θα κάνουμε καλοκαιρινό Καρναβάλι»

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τονίζει: «Έχουμε ήδη επεξεργαστεί και τις αμέσως επόμενες ώρες θα καταθέσουμε προς τα αρμόδια υπουργεία, συγκεκριμένη πρόταση που θα περιλαμβάνει μία σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της αναστολής του καρναβαλιού».

O Νεκτάριος Φαρμάκης προσθέτει ότι το καρναβάλι της Πάτρας «αποτελεί έναν θεσμό που προσφέρει μια ισχυρή οικονομική ανάσα στην τοπική οικονομία και στηρίζει χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα σταθούμε ενεργά στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να επουλωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η μεγάλη οικονομική ζημιά – άνω των 20 εκατ. ευρώ σύμφωνα με μελέτες – που θα υποστεί η τοπική κοινωνία».

Στα 50-70 εκατ. υπολογίζει τις απώλειες για την πόλη ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, που ζητά  από την κυβέρνηση τουλάχιστον για ένα δίμηνο:

-Αναστολή των πληρωμών προς το Δημόσιο (ΦΠΑ, τρέχουσες οικονομικές εκκρεμότητες, ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία)
-Αναστολή πληρωμών χρεών και ρυθμίσεων προς Τράπεζες».

Σύμφωνα με στοιχεία ο κόσμος που φθάνει στην αχαϊκή πρωτεύουσα για το καρναβάλι ανέρχεται στις 600.000 περίπου, επισημαίνει ο κ.Ζαφειρόπουλος.

«Αν υπολογίσουμε ότι κάθε άτομο θα ξοδέψει περίπου 100- 150 ευρώ, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την τοπική κοινωνία». Οι 30.000 καρναβαλιστές θα πλήρωναν 40 με 50 ευρώ για τη στολή που θα φορούσαν κατά την μεγάλη παρέλαση, γεγονός που σημαίνει ένα ποσό περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των αρμάτων όχι μόνο του Δήμου αλλά και ιδιωτών, που καταφθάνουν και από τις γύρω περιοχές για το μεγάλο event της Κυριακής.

«Οι επιχειρήσεις εστίασης, διαμονής και διασκέδασης είναι εκείνες που χτυπά πρώτα η ματαίωση του καρναβαλιού και σε δεύτερο χρόνο είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις, αφού υπάρχουν και αρκετοί που θα αγοράσουν από την τοπική αγορά» επισημαίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, μόνο ο Δήμος Πατρέων ξοδεύει ποσά που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού παρατηρείται αύξηση στις επιχειρήσεις ραπτικής και της εμπρίας υφασμάτων που αγγίζει περίπου το 40% του ετήσιου τζίρου. Σημαντική είναι η επίδραση του θεσμού και στην απασχόληση αφού για τη συγκεκριμένη περίοδο παρατηρείται αύξηση του ποσοστού κατά 35% περίπου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο των ντόπιων όσο και των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης.

Κάπως έτσι, η «χασούρα» της Πάτρας λόγω ματαίωσης του φετινού καρναβαλιού υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 50 με 70 εκατομμύρια ευρώ.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν βλέπω τον λόγο να ακυρωθούν στην πόλη μας οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Μη δημιουργούμε πανικό. Εμείς εδώ δεν έχουμε υπόνοια κρούσματος. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει η ακύρωση των εκδηλώσεων για την πόλη μας, για όλους τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει, κόστος εκατομμυρίων, δήλωσε o Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

ΞΑΝΘΗ

Ο δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσελέπης, έκανε λόγο για «βόμβα» στην οικονομία τόσο της Ξάνθης όσο της Καβάλας και της Χρυσούπολης.

Για καταστροφή κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Αγκόρτσας: “Η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σημαίνει καταστροφή για την Ξάνθη. Το ξενοδοχείο είναι μία επιχείρηση γύρω από την οποία ζουν πάρα πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες. Οι προμήθειες σε τρόφιμα θα πεταχτούν από όλες τις επιχειρήσεις εστίασης. Οι επενδύσεις που έγιναν περιμένοντας αυτό το τριήμερο θα χαθούν. Τα χρήματα αυτά θα λείψουν από όλη τη Θράκη. Αύριο το πρωί είναι η τελευταία ημερομηνία για να πληρωθούν τέλη, δόσεις σε τράπεζες. Ποιος θα καταλάβει όλους αυτούς τους επαγγελματίες που δεν θα έχουν εισπράξει χρήματα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Οπως λέει ο κ. Αγκόρτσας, “ο κόσμος είναι φοβερά ανήσυχος, τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή για ακυρώσεις. Καταλαβαίνουν οι άνθρωποι ότι είναι δύσκολο να επιστραφούν χρήματα γιατί η ακύρωση δεν οφείλεται σε ευθύνη του ξενοδοχείου και θέλουν να δουν τι θα κάνουν. Η πρότασή μας ως ένωση ξενοδόχων θράκης είναι να κατανοήσουμε το πρόβλημα, να κρατήσουμε χαμηλούς τους τόνους και να μεταφέρουμε τις προκαταβολές εντός 6 μηνών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν οι επισκέπτες που έχουν κάνει κρατήσεις”

Στις οικονομικές επιπτώσεις αναφέρεται και ο πρώην πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης Ανδρέας Ιντζές.
“Μιλάμε για πραγματική καταστροφή. Η Ξάνθη ετοιμαζόταν για αυτές τις εκδηλώσεις όλη την χρονιά. Στο καρναβάλι δουλεύουν επιπλέον 2.000-3.000 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θα απασχοληθούν. Η συγκεκριμένη πόλη δεν έχει κανένα άλλο πόρο εκτός από τα έσοδα των καρναβαλικών εκδηλώσεων και αν τελικά δεν γίνει το καρναβάλι η Ξάνθη θα καταστραφεί. Για ποιο λόγο να απαγορευτεί το καρναβάλι και να γίνουν ποδοσφαιρικοί αγώνες, τους οποίους παρακολουθούν χιλιάδες φίλαθλοι; Εμείς δεν είχαμε κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην πόλη μας. Δεν νομίζω ότι με δυο μέρες θα αλλάξει κάτι. Αυτή τη στιγμή τα καταστήματα της πόλης έχουν προμηθευτεί με πίστωση ποτά, τρόφιμα, τα πάντα”.

ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ

Καρναβάλι δεν οργανώνουν μόνο  η  Πάτρα, το Ρέθυμνο και η Ξάνθη. Δείτε ποιες άλλες πόλεις θα χάσουν, πέρα από το κέφι, τον τζίρο των ημερών:

Ρέντη, Eδεσσα, Καστοριά, Ραφήνα, Κοζάνη Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μοσχάτο, Ζάκυνθος, Χίος, Μέθανα, Λευκάδα, Ναύπλιο, Ναύπακτος, Σκύρος, Λέσβος ,Νάουσα, Αθήνα, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Πειραιάς, Περιστέρι, Κόρινθος,Αλιβέρι, Νιγρίτα, Καμένα Βούρλα, Ανδρος, Λαύριο, Λαμία, Φάρσαλα, Μαγούλα, Χαλκίδα, Λουτράκι, Νάξος.

SHARE