Μεγάλη πτώση 5% στη Wall Street

Η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε συνδυασμό με την πρόβλεψη της Goldman Sachs για την πορεία του της αμερικανικής αγοράς οδηγούν σε μεγάλη πτώση τη Wall Street.

Ο  Dow Jones  υποχωρεί κατά 5,44%- 1361 μονάδες –  ο S&P 5% και ο NASDAQ  4,7%

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών έχουν μπει οι διαβουλεύσεις Κογκρέσου – Λευκού Οίκου για ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας καθώς η επιδημία του κοροναϊού αναμένεται ότι θα έχει βαρύ αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μια πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στο Κογκρέσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ.

Ο Ντέιβιντ Κοστιν επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές στην Goldman Sachs Group Inc δήλωσε ότι η 11-ετής αγορά ταύρων (bull market) στις ΗΠΑ σύντομα θα είναι ιστορία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Κόστιν μείωσε την πρόβλεψη για τον S&P 500 μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του για δεύτερη φορά σε ένα μήνα. Όπως αναφέρει τα κέρδη του δείκτη θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 12% σε καθένα από τα επόμενα δύο τρίμηνα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου βυθίζονται και η εξάπλωση του κορωναϊού πλήττει τις επιχειρήσεις.

 

Με την πτώση των κερδών και την επιδείνωση του κλίματος, ο Κόστιν αναμένει ότι ο δείκτης S&P500 θα πέσει στις  2.450 μονάδες έως τα μέσα του 2020. Αυτό μεταφράζεται σε πτώση 15% από το τελευταίο κλείσιμο και πτώση 28% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί σημαίνει επίσης ότι οι μετοχές θα έχουν εισέλθει σε bear market.

«Θεωρούμε ότι η bull market του S&P500 θα τελειώσει σύντομα», έγραψε ο Κόστιν σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Υπάρχει ορατή επιδείνωση των βασικών στοιχείων.»

Ο Κόστιν συντάσσεται με τον Τζόναθαν Γκόλουπ της Credit Suisse Group AG στην επιφυλακτική στροφή έναντι των μετοχών εξαιτίας των αυξανόμενων πιέσεων στα εταιρικά κέρδη. Είχε μειώσει τις εκτιμήσεις κερδών του δείκτη για το 2020 σε $ 157 ανά μετοχή από $ 165. Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, είχε εκτιμήσει κέρδη 174 δολαρίων ανά μετοχή.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αναλυτής οι επενδυτές δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις μετοχές. Τα πράγματα θα βελτιωθούν στο δεύτερο μισό καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της επιδημίας θα υποχωρούν και τα κέρδη θα ανακάμπτουν, σημειώνει. Παρά τη μείωση της τιμής στόχου για τον S&P 500 κατά 200 μονάδες στις 3.200 μονάδες, ο Κόστιν συνεχίζει να εκτιμά ότι ο δείκτης θα καταγράψει κέρδη 11% έναντι του επιπέδου που έκλεισε χθες.

«Πιθανότατα αργότερα μέσα στο έτος θα γεννηθεί μια νέα bull market», έγραψε o Κόστιν.

Βαριές απώλειες στη Wall Street – Βουτιά 3% για τον Dow Jones

SHARE