Μεγάλη νίκη Μέι: 200 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραμονής της στην Πρωθυπουργία

upd: Ακλόνητη η Τερέζα Μέι, εξασφάλισε 200 θετικές ψήφους. 117 βουλευτές των Συντηρητικών ψήφισαν εναντίον της.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι  δεν έμεινε στη Βουλή για να αναμείνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής,  αλλά πήγε στην Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία, γεγονός που ερμηνεύεται ότι η Μέι θα κερδίσει.

Αύριο η κ.Μέι θα εκπροσωπήσει κανονικά τη Βρετανία στη συζήτηση για το Brexit που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε την στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν. Η Μέι τόνισε ότι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για τον ιρλανδικό “μηχανισμό ασφαλείας” (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έσπευσε να προεξοφλήσει ότι οι εξελίξεις στους Συντηρητικούς δεν θα φέρουν «καμία διαφορά στη ζωή του λαού μας».

Επέκρινε την πρωθυπουργό για την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit, την οποία απέδωσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, και προκάλεσε τη Μέι να φέρει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σχεδόν 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσαν δημοσίως ότι θα τη στηρίξουν με τη ψήφο τους.

Περίπου δύο ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός προχώρησε σε έναν ακόμη ελιγμό. Για να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών στην ψηφοφορία, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει τη «μάχη» στις επόμενες βρετανικές εκλογές, το 2022.

Η Μέι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν Βρετανοί δημοσιογράφοι, είπε στη σύσκεψη με τους βουλευτές ότι «στην καρδιά της θα ήθελε να δώσει τη μάχη για τις εκλογές, αλλά αναγνωρίζει ότι το κόμμα δεν θέλει να το κάνει». Πάντως, όταν την ρώτησαν πότε θα παραιτηθεί, αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία. Διευκρίνισε όμως ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέι – Θα κερδίσει, είναι εφτάψυχη, λέει το BBC

SHARE