Μεγάλη κόντρα ξενοδόχων – ιδιοκτητών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Έντονη η δραστηριοποίηση των ξενοδόχων κατά του Airbnb και κάθε πλατφόρμας μέσω της οποίας φυσικά πρόσωπα νοικιάζουν σπίτια τους και αποκτούν εισόδημα σε αυτή τη δύσκολη εποχή. Γεγονός βέβαια είναι ότι το στεγαστικό πρόβλημα στη χώρα και ειδικά σε νησιά και στο κέντρο της Αθήνας είναι έντονο, καθώς ελάχιστοι νοικιάζουν σπίτια μακροχρόνια, ενώ οι τιμές ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.

Το θέμα παίρνει διαστάσεις, καθώς τα συμφέροντα είναι εμφανώς αντιτιθέμενα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Δήμος Μαδρίτης “αναπτέρωσε” το ηθικό των ξενοδόχων, (περιμένουν κάτι ανάλογο και στην Ελλάδα και πιέζουν αφόρητα για αυτό) καθώς ενέκρινε ειδικό πρόγραμμα για την στέγαση με το οποίο περιορίζεται η τουριστική μίσθωση κατοικίας σε λιγότερες από 90 μέρες ανά έτος, ενώ η παράβαση επιφέρει ανάκληση άδειας. Ο ιδιοκτήτης θα θεωρηθεί ότι ασκεί εμπορική δραστηριότητα στην περίπτωση που μισθώσει το διαμέρισμα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το αδειοδοτικό καθεστώς και τις φορολογικές συνέπειες. Επιπλέον, η ισπανική πρωτεύουσα θέτει και επιπλέον περιορισμούς ως προς τα ίδια τα διαμερίσματα μέσα στην πόλη π.χ. για ξεχωριστή είσοδο σε σχέση με την είσοδο που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι, μόνιμοι ένοικοι της πολυκατοικίας ή τη λειτουργία χωριστού ασανσέρ, σε μία εμφανή προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των διαμερισμάτων που μισθώνονται για τον σκοπό αυτό.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, αναφέρει ότι  όλα είναι ήδη έτοιμα για την επιβολή κανόνων που, όπως αναφέρουν, θα καταστρέψουν τον θεσμό των  βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Οι σύλλογοι των ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρόνιων μισθώσεων  ετοιμάζουν μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, το απόγευμα της 31ης Απριλίου.

 

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ:

ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ!!!

Μετά την Μαδρίτη και η Αθήνα περνά σε επιβολή κανόνων που θα καταστρέψουν κυριολεκτικά το θεσμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η διυπουργική Επιτροπή (Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού), μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, φαίνεται να καταλήγει σε νέους σημαντικούς περιορισμούς σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, για να περιορίσει δραστικά την αύξηση του τουρισμού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Οι υπό διαμόρφωση εισηγήσεις της επιτροπής περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

Α. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ:
1. Σε ακτίνα 1250 μέτρων από την Ακρόπολη και το Μουσείο της, ώστε να συμπεριληφθεί ολόκληρο το Κουκάκι και η συνοικία Φιλοπάππου.
2. Σε ολόκληρο το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, στο Κέντρο, τα Λαδάδικα και την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ώστε να μην διαταράσσεται η οικονομική (εμπορική και βιοτεχνική) ζωή και δραστηριότητα των πόλεων και να μην ενοχλούνται οι καταστηματάρχες.
3. Σε ακτίνα 500 μέτρων από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και γενικά τουριστικά αξιοθέατα, δημόσιες και ιδιωτικές πλαζ και κολυμβητήρια, λιμάνια, σταθμούς μετρό, ηλεκτρικού και τραμ, ώστε να μην δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με άλλα καταλύματα.
4. Για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών ετησίως. Μετά το διάστημα αυτό θα μπορούν να διατίθενται μόνον δωρεάν σε ανέργους, συνταξιούχους, φοιτητές
και κατόχους διεθνούς ή εθνικής κάρτας απορίας (green card).

Β. ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ (HOSTS).
Οι διαχειριστές καταλυμάτων (hosts) θα πρέπει να είναι κάτοχοι Πανεπιστημιακού πτυχίου ή ΤΕΙ, τριών ξένων γλωσσών, και να διαθέτουν πιστοποιημένη γνώση Skype Business ή τουλάχιστον Microsoft Outlook και Gmail. H αναγνώριση της ιδιότητας του superhost θα προϋποθέτει επαρκή γνώση (γραφής και ανάγνωσης) της κινεζικής γλώσσας.

Γ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Για να αναβαθμιστεί το επίπεδο των καταλυμάτων, αυτά θα πρέπει να διαθέτουν οπωσδήποτε τρία σετ πανωσέντονα-κατωσέντονα, χράμια, βελέντζες και φλοκάτες δαπέδου με δωρεάν ξύλα τζακιού κατά τη χειμερινή περίοδο, και κουνουπιέρες κατά τη θερινή, με δωρεάν χορήγηση αντικουνουπικών (φιδάκι κλπ.). Επίσης καθαριστικά, σαπωνοειδή και αιθέρια έλαια εντριβών (μασάζ).

Οι σύλλογοι των ιδιοκτητών και διαχειριστών βραχυχρόνιων μισθώσεων κατήγγειλαν την πλήρη έλλειψη διαλόγου κατά την συζήτηση και κατάρτιση των παραπάνω απαράδεκτων προτάσεων, και ετοιμάζουν μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, έξω από τη Βουλή, το απόγευμα της 31ης Απριλίου, και επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας στο προεδρείο της.

SHARE