Με “τσουχτερό” επιτόκιο 6,375% δανείστηκε η Ελλάκτωρ 600 εκατ. ευρώ – Η αγορά εκτίμησε διαφορετικά τις επίσημες “διαρροές” του ομίλου

Το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ ναι μεν συγκέντρωσε το ενδιαφέρων των αγορών αλλά “σημαδεύτηκε” από το πολυ υψηλό επιτόκίο 6,375% στο οποίο και τιμολογήθηκε.

Δεν το λές και επιτυχία… Σημειώνεται ότι το επιτόκιο 6,375%  με το οποίο διαμορφώνεται το ομόλογο (5ετούς διάρκειας) της Ελλάκτωρ είναι 7,1 φορές μεγαλύτερο από το ευρωομόλογο του ΟΤΕ (0,90% – 7ετούς διάρκειας), 2,55 φορές υψηλότερο του ευρωομολόγου του Ομίλου Μυτιληναίος (2,5% – 5ετούς διάρκειας) και 2,45 φορές υψηλότερο του «πράσινου» ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακής (2,6% – 5ετούς διάρκειας).

Το υψηλό αυτό επιτόκιο σε μια μάλιστα περίοδο που τα επιτόκια έχουν καταρρεύσει στις αγορές,  καταδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθεί να έχει ο Όμιλος παρά τις προσπάθειες των διοικούντων να βάλουν μια τάξη σε αυτά.

Σημειώνεται ότι πριν την έκδοση του ομολόγου ο Όμιλος εχρηματοδοτείτο από τις τράπεζες με επιτόκιο 6%.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. («ΕΛΛΑΚΤΩΡ») ανακοινώνει την χθεσινή επιτυχή τιμολόγηση (pricing) της διεθνούς έκδοσης και διάθεσης (η «Έκδοση») πρώτης τάξεως (senior) ομολογιών, συνολικής ονομαστικής αξίας €600 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 6,375%, λήξη το 2024 (οι «Ομολογίες») και τιμή έκδοσης 100,000%, που πρόκειται να εκδοθούν από την εξ ολοκλήρου θυγατρική της, ELLAKTOR VALUE PLC, η οποία είναι εταιρεία που έχει συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο της Αγγλίας και της Ουαλίας. Οι πρόσοδοι της Έκδοσης θα διατεθούν (i) για την αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και των θυγατρικών της, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ Α.Ε., (ii) για την καταβολή των αμοιβών και των εξόδων της Έκδοσης, και (iii) για γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Η Έκδοση προγραμματίζεται να διακανονιστεί στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ή περί την ημερομηνία αυτή, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Οι HSBC Bank plc, Citigroup Global Markets Limited και J.P. Morgan Securities plc, ενεργούν από κοινού ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners), η Goldman Sachs International ενεργεί ως Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunner) και οι Alpha Bank A.E., Eurobank Ergasias A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd, AXIA Ventures Group Ltd και Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ, ενεργούν ως Συνδιαχειριστές (Co-Managers) σχετικά με την Έκδοση.

Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ένας κορυφαίοs διαφοροποιημένος όμιλος υποδομών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με διεθνή παρουσία και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων που εστιάζει στις παραχωρήσεις, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων, στις κατασκευές και στην ανάπτυξη ακινήτων. Διαθέτοντας σημαντική εμπειρία στα πιο σύνθετα και απαιτητικά έργα, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνδυάζει την 70ετή εμπειρία του με τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, δίνοντας πνοή σε έργα που επιταχύνουν την ανάπτυξη και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής ανθρώπων ανά τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορείτε να απευθύνεστε στο www.ellaktor.com

SHARE