Με νόμο τα φάρμακα στο σπίτι στους βαριά πάσχοντες – Τέλος οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Το «διυπουργικό» νομοσχέδιο , το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και προγραμματίζεται να ψηφιστεί επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.

2.Ψηφιακή έκδοση συντάξεων, ώστε να επισπευστεί η απονομή τους.

3.Μείωση επιτοκίου για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%.

4. Αντιμετωπίζεται η αδυναμία λήψης αποφάσεων στις περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην Επιτροπή Οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

5. Τις ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο, τερματίζοντας το καθεστώς της ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Με βάση σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών, τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται άμεσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών.

Μέχρι σήμερα, οι ογκολογικοί ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε μια ιδιωτική κλινική, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Στο εξής «οι ασθενείς θα πηγαίνουν κατευθείαν στην ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν στη θεραπεία τους και επομένως αυτή η ευπαθής ομάδα πληθυσμού θα σταματήσει να ταλαιπωρείται».

Στο ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται και η επόμενη φάση υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου, καθώς προβλέπεται ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που λαμβάνουν οι συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς επιβάρυνση.

Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση στο σύνολο των δικαιούχων. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση στην οποία θα καθορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Σε τελικό στάδιο υλοποίησης είναι, εξάλλου, και η κατ’ οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι έτοιμη η προκήρυξη για την εταιρεία μεταφοράς που θα διανέμει κατ’ οίκον τα φάρμακα. Διανομή που θα γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

SHARE