Μαύρο δεύτερο τρίμηνο με ΑΕΠ -10% παγκόσμια προβλέπουν οικονομολόγοι των τραπεζών – Ανάκαμψη από τα τέλη του 2020

Κορυφαίοι οικονομολόγοι τραπεζών της Wall Street προχωρούν σε όλο και πιο δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομική αναταραχή που έχει προκληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, οι περισσότεροι  προβλέπουν πως η οικονομία θα ανακάμψει από τα τέλη του 2020 έως το 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Capital, ο επικεφαλής αναλυτής της JPMorgan Chase, περιμένει πως ο S&P 500 θα φτάσει τις 3.400 μονάδες, ή 47% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, έως το 2021. Πριν συμβεί όμως αυτό, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 14% στο δεύτερο τρίμηνο.

-Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, την Παρασκευή, προέβλεψαν μια πτώση 24% στο αμερικανικό ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά την πτώση 6% του πρώτου τριμήνου, λόγω της πανδημίας. Η τράπεζα, επίσης, αναμένει αύξηση της ανεργίας κατά 9% και πτώση του ετήσιου αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3,8%.

Bank of America προειδοποίησε, την Πέμπτη, πως η ύφεση είναι ήδη εδώ: “Θέσεις εργασίας θα χαθούν, ο πλούτος θα καταστραφεί και η αισιοδοξία των αγορών θα υποβαθμιστεί”, σημείωσε ο οικονομολόγος της BofA, Michelle Meyer, σε μια αναφορά στην οποία η τράπεζα επίσης προβλέπει “κατάρρευση” της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο.

Morgan Stanley: “Η παγκόσμια ύφεση για το 2020 είναι το βασικό μας σενάριο”, υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος, Chetan Ahya, εκτιμώντας πως ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα συρρικνωθεί φέτος κατά 0,9% – το χαμηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

-Η Deutsche Bank προβλέπει πως η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,9% το δεύτερο τρίμηνο

UBS, “βλέπει” μια μαζική και παγκόσμια συρρίκνωση έως 10% του παγκοσμίου ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς.

 

SHARE