Μάσκες, αντισηπτικά σε τιμές …χρυσής λίρας! Κερδοσκοπία του αισχίστου είδους

Προμηθευτές εκμεταλλευόμενοι την αύξηση της ζήτησης για ιατρικές μάσκες, αντισηπτικά ακόμη και για παιδικές τροφές, προχώρησαν σε  ανατιμήσεις λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον κοροναϊό και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital, πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα κατηγορίας προϊόντων που οι τιμές έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες είναι οι μάσκες προστασίας αναπνοής από σωματίδια-σταγονίδια, με βαλβίδα εκπνοής. Στις 19 Φεβρουαρίου, πριν εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, συγκεκριμένος κωδικός προϊόντος πωλούνταν προς 3 ευρώ (η συσκευασία των 12 τεμαχίων), άγγιξε τα 70 ευρώ την επόμενη ημέρα γνωστοποίησης της ύπαρξης κρούσματος και στην Ελλάδα, την 1η Μαρτίου, η τιμή εκτοξεύθηκε στα 240 ευρώ (+7.900%) και σήμερα πωλείται από 120-132 ευρώ. Δηλαδή ποσοστιαία αύξηση της τάξεως 3.900-4.300%.

Άλλη μάσκα προστασίας με βαλβίδα εκπνοής πωλείται από 10-47 ευρώ από 3 ευρώ που ήταν η τιμή της πριν από λίγες ημέρες, ενώ στα 145 ευρώ από 12 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο πωλείται άλλη μάρκα μάσκας προστασίας (συσκευασία των 3 τεμαχίων).

Επίσης: Αντισηπτικό διάλυμα 236 ml πωλείται πλέον προς 25 ευρώ από 19 ευρώ που πωλείτο στις 28 Φεβρουαρίου και 14 ευρώ πριν γίνει γνωστό ότι υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Δηλαδή αύξηση 75,78%.

Αύξηση 80% καταγράφεται σε αντισηπτικό χεριών 500 ml, και 42,85% σε αλκοολούχο υγρό για ταχεία απολύμανση επιφανειών 5.000 ml.

Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η Amazon έκανε πριν από λίγες ώρες γνωστό ότι έχει αφαιρέσει από την πλατφόρμα της 530.000 προϊόντα των οποίων η τιμή έχει αυξηθεί σημαντικά και ανέστειλε περισσότερους από 2.500 λογαριασμούς προμηθευτών. Μια εβδομάδα πριν, η Amazon προχώρησε στην απαγόρευση της πώλησης περισσότερων από 1 εκατ. προϊόντων που υποστήριζαν πως προστατεύουν από τον νέο κοροναϊό ή ακόμη και ότι τον θεραπεύουν.

Σημειώνεται ότι από τις 4 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για παγκόσμια έλλειψη και αύξηση των τιμών σε προστατευτικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση της ταχείας εξάπλωσης του κορονοϊού και ζήτησε τόσο από τις εταιρίες, όσο και από τις κυβερνήσεις αύξηση της παραγωγής κατά 40%

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αυστηρότατες κυρώσεις σε επιχειρήσεις που θα εκμεταλλευτούν τον κορονοιό

SHARE