ΜΑΛΤΑ: Απαγορεύει στην είσοδο από την ερχόμενη Τετάρτη στους ανεμβολίαστους

Ο καθημερινός διπλασιασμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Μάλτα, κυρίως μεταξύ τα τουριστών, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, που έλαβε απόφαση να απαγορεύσει στην είσοδο στη χώρα, από την ερχόμενη Τετάρτη, σε όλους τους ανεμβολίαστους επισκέπτες.

«Θα είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ που το κάνει αυτό, όμως χρειάζεται να προστατεύσουμε την κοινωνία μας», είπε ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι στη Μάλτα έχει εμβολιάσει μέχρι τώρα το 79% του ενήλικου πληθυσμού της και προσπαθεί να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 85%.

Μέχρι σήμερα, οι τουρίστες μπορούσαν να εισέλθουν τη Μάλτα μόνο αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ή αν επιδείκνυαν αρνητικό τεστ PCR. Εξαίρεση αποτελούσαν οι Βρετανοί, που έμπαιναν στη χώρα μόνο αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, λόγω της παραλλαγής Δέλτα που κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας,  παρατηρήθηκε μεταξύ τουριστών, οι οποίοι παρά το ότι επέδειξαν αρνητικό τεστ πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, ήταν ανεμβολίαστοι. Οι περισσότεροι ήταν νέοι που φοιτούσαν σε αγγλόφωνα σχολεία. Από την Τετάρτη τα σχολεία αυτά θα κλείσουν.

Η  Μάλτα αναγνωρίζει μόνο τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδουν η ΕΕ και η Βρετανία. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αφορά εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που έχουν βρεθεί θετικοί ή έχουν αναρρώσει από τον ιό. «Από την Τετάρτη θα αναγνωρίζουμε μόνο εκείνο το μέρος του πιστοποιητικού της ΕΕ που αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους», υπογράμμισε.

Από τα νέα μέτρα θα εξαιρεθούν μόνο τα ανεμβολίαστα παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, τα οποία θα επιτρέπεται να μπουν στη Μάλτα αν έχουν αρνητικό τεστ και συνοδεύονται από πλήρως εμβολιασμένους γονείς.

Τον Ιούνιο, για αρκετές ημέρες, δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα της Covid-19, όμως αυτήν την εβδομάδα αυξήθηκαν απότομα οι μολύνσεις, φτάνοντας τις 96 σήμερα. Το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε επίσης στο 1,18 ανά 100 τεστ.

SHARE